Karnov Group miljardköper avknoppade bolag inom juridisk information

Affärsinformationsbolaget Karnov Group har lämnat ett bindande förvärvsbud på avknoppade bolag inom juridisk information från Thomson Reuters i Spanien samt Wolters Kluwer i Spanien och Frankrike, till en sammanlagd köpeskilling på 160 miljoner euro. Det framgår av ett pressmeddelande.
Karnov
Karnov har efter förvärvet av Norstedts Juridik 2018 ungefär lika stora intäkter i Sverige som i Danmark. Totalmarknaden i dessa länder är värd 1,5 miljarder kr och växer drygt 2% per år. Karnov har på senare tid expanderat i Norge.
De bindande förvärvsbuden avser förvärv av Wolter Kluwers avknoppningar Wolters Kluwer France, Wolters Kluwer Legal & Regulatory samt Thomson Reuters España Editorial Aranzadi. Buden är bindande genom ett säljoptionsavtal där Karnov beviljats exklusivitet av de säljande ägarna.

Transaktionen innebär att Karnov transformeras från en ledande aktör inom juridisk information i Norden till en europeiska aktör med stark närvaro i Spanien och Frankrike.

Den nya koncernen skulle pro forma omsätta cirka 123,9 miljoner euro med ett ebitda-resultat på cirka 17,1 miljoner euro för räkenskapsåret 2020. I svenska kronor motsvarar det cirka 1 299,3 miljoner kronor respektive 179,3 miljoner kronor.

“Genom den planerade transaktionen tar vi tillvara på en mycket attraktiv möjlighet att kombinera det bästa från Wolters Kluwer och Thomson Reuters plattform och innehåll samt nyttja Karnovs erfarenheter för att skapa ett starkt erbjudande”, uppger Karnovs VD Pontus Bodelsson.

Om den planerade transaktionen genomförs finansieras den genom en ny brygglånefacilitet och andra lånefaciliteter på totalt 160 miljoner euro. Förvärvsmultipeln på de förvärvade bolagen uppgår till cirka 9,6 gånger ev/ebitda på rullande tolv månader från andra kvartalet 2021.

Transaktionen väntas slutföras under 2022, villkorat för spanska myndighetsgodkännanden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.