Karolinska beordrar stopp för Elekta

Stockholms läns landsting stoppar leveransen av strålkanoner från Elekta till Nya Karolinska sjukhuset.

Under måndagen beslutade Stockholms läns landsting att suspendera leveransen av linjäracceleratorer, i vardagligt tal kallade strålkanoner, till Nya Karolinska Sjukhuset.

Det framgår av ett brev till Elekta som SLL skickade under måndagen.

Peter Håkansson, projektledare vid NKS, Medicinsk Teknik, bekräftar för Affärsvärlden att ett brev med den innebörden har skickats till Elekta.

Beskedet kommer med mycket kort varsel.

Leveranserna av de första acceleratorerna till NKS planerades, enligt vad som tidigare har kommunicerats, till mitten på september. Enligt den ursprungliga beställningen har landstinget beställt ett tiotal acceleratorer.

Landstinget motiverar leveransstoppet med att SLL vill få klarhet i avtalet och mjukvarusystemets funktion.

För närvarande pågår en revision av mjukvaran, som redan har levererats från Elekta, och som enligt en oberoende besiktningsman inte håller måttet.

Landstinget skriver:

”Vi får härmed meddela att SLL/…/beordrar Elekta att göra uppehåll (Suspension) i utförandet av de delar av Elektas installation på NKS.”

SLL konstaterar också att ”Suspensionen föranleds av de allvarliga Brister som kunnat konstateras beträffande Elektas leverans av Systemet.”

Redan i ett brev till Elekta den 8 augusti i år lyfter SLL i argumentationen med Elekta fram möjligheterna att stoppa beställningen. SLL använder redan då ordet ordet ”suspendera” för att beskriva stoppets omfattning.

Elekta har hela tiden, senast på årsstämman häromveckan, hävdat att bolagets produkter håller måttet.

Elektas talesperson Gert van Santen svarade i ett mail i anslutning till stämman så här på en fråga från Affärsvärlden om hur Elekta reagerade på landstingets funderingar på en suspendering.

 

– Vi är väldigt övertygade om att vi kan och ska leverera vad SLL har beställt och att vi därigenom kan förbättra cancervården i Stockholm. Så det finns ingen anledning över huvud taget att ens spekulera om den saken. Det är ganska vanligt att det i stora projekt som detta sker fortgående diskussioner om allehanda detaljer i installationsfasen, skrev Gert van Santen då till Affärsvärlden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight