Karta: Så hög är inflationen runt om i Europa

Inflationen har tagit världen i sitt grepp. Men allas plågor är olika, så här hög är inflationen runt om i Europa. Sverige ligger i mitten av packet.
Karta: Så hög är inflationen runt om i Europa - NyKarta
Foto: Henrik Danielsson

Under veckan har många hållit ögonen på inflationsbesked för juli som rullat in. I Sverige sjönk inflationen till 8%, från 8,5% i juni. Detta är något högre än flera andra västeuropeiska länder som Frankrike (6,1%), Tyskland (7,5%), och Norge (6,8%), men lägre än Eurozonen som helhet, som enligt en preliminär uppskattning på 8,9%. I USA var inflationen 8,5% förra månaden.

Schweiz låga inflation kan till stor del förklaras av skillnader i energikostnader för hushållen, som ökat betydligt mindre i Schweiz än i övriga Europa. I Schweiz har kostnaden för boende, inklusive energikostnader, ökat 4,6%. Samtidigt ökade Eurozonens energipris med 39,7%. Samma faktor förklarar de höga inflationssifforna i de baltiska staterna. I exmpelvis Litauen har kostnaden för boende, ökat med 50,4%. Energipriset i Europa har skjutit i höjden till följd av kriget i Ukraina och Rysslands begränsningar av gasexporten.

Fem länderna med lägst inflation
Schweiz 3,4%
Frankrike 6,1%
Norge 6,8%
Tyskland 7,5%
Albanien 7,5%
Fem länderna med högst inflation
Moldavien 33,6%
Estland 22,8%
Ukraina 22,2%
Litauen 21,6%
Lettland 21,5%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.