Kina ber statsstödda företag att köpa Evergrande-tillgångar

Peking vädjar till statsstödda företag att köpa Evergrande-tillgångar. Det skriver Reuters som hänvisar till källor med kunskap i frågan.
Evergrande
Evergrande. Foto: AP Photo/Andy Wong/TT
Med över 305 miljarder dollar i skulder är fastighetsutvecklaren inte långt ifrån en kollaps. Dock är det osannolikt att regeringen ingriper för att rädda bolaget, uppger sex källor, varav fyra av dem jobbar för regeringen och regulatoriska myndigheter i Kina.

En handfull statligt ägda företag har redan gjort due diligence på Evergrandes tillgångar i kinesiska staden Guangzhou uppger en källa. I ett symboliskt exempel uppges Guangzhou City Construction Investment Group vara nära att förvärva Evergrandes fotbollsstadion i Guangzhou och omgivande bostadsprojekt. Arenan med över 100 000 platser, är världens största fotbollsarena sett till kapacitet och kommer att kosta 1,9 miljarder dollar.

Potentiella köpare av Evergrandes kärntillgångar i Guangzhou har ”ordnats” med ”både politiska och kommersiella överväganden” i åtanke, sade personen och tillade att myndigheterna inte vill se att bara ett fåtal företag lägger bud på tillgångarna.