Kina-nedstängningar påverkar fabriker och hamnar ånyo

Covid-fallen ökar i Kina vilket har lett till att stora fabriker stängts, hamnar blivit igentäppta och arbetare blivit fast i nedstängningar samt masstestning som är på samma nivå som för två år sedan. Det skriver Wall Street Journal.
Kina-nedstängningar påverkar fabriker och hamnar ånyo - China Trade
Foto: Chinatopix Via AP/TT
Redan nu har bolag såsom chiptillverkaren Samsung Electronics, biltillverkare som Volkswagen och Toyota och textilföretag som Nike och Adidas drabbats av produktionsproblem, enligt tidningen.

“Risken med omikronvarianten är att vi kan ta ett stort steg bakåt när det gäller flaskhalsar i leveranskedjan”, säger Frederic Neumann, co-head för Asian Economics Research på HSBC. “Den här gången kan situationen bli ännu mer utmanande än förra året med tanke på Kinas allt viktigare roll i den globala försörjningen.”

På tisdagen sänkte Goldman Sachs sin BNP-prognos för Kina i år till 4,3% från 4,8 och citerade covid-implikationer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.