Kina-oro satte spår på USA-börserna

De ledande börserna i New York avslutade handelsveckan med negativa rörelser i spåren av en utökad oro för relationen mellan USA och Kina.
Kina-oro satte spår på USA-börserna - wall-street-700_binary_6946915.jpg

Uppgifter under eftermiddagen gjorde gällande att Trump-administrationen kan komma att begränsa amerikanska kapitalflöden mot Kina.

Vid stängning hade Dow Jones storbolagsindex tappat 0,3 procent till 26.823. Det bredare indexet S&P 500 var ned 0,5 procent till 2.962, medan Nasdaqs kompositindex backade 1,1 procent till 7.940.

Sektorvis steg finans 0,2 procent medan IT föll 1,3 procent.

På fredagseftermiddagen rapporterade Bloomberg News att administrationen kring Donald Trump diskuterar alternativ för att begränsa portföljflöden till Kina. Bland potentiella åtgärder som uppges vara uppe för diskussion finns avnotering av kinesiska bolag som handlas i USA samt att begränsa statliga pensionsfonders exponering mot Kina, uppgav nyhetsbyråns källor.

Bland kinesiska bolag som handlas i USA föll Alibaba, Luckin Coffee och JD.com mellan 5,2 och 6 procent.

Bland andra bolag steg Wells Fargos aktie 3,8 procent. Banken har fått en ny vd, Charles Scharf som kommer från en tjänst som vd och ordförande för Bank of New York Mellon. Wells Fargo har varit utan permanent vd under en period, efter att Timothy Sloan avgick från posten.

Minneschiptillverkaren Micron Technologys vinstprognos för kommande kvartal levde inte upp till marknadens förväntningar. Aktien sjönk drygt 11 procent. Tekniksektorn försvagades som helhet i spåren av den förnyade Kina-oron och bland de så kallade Faang-bolagen sjönk Facebook 1,7 procent.

På makrofronten visade statistik att orderingången på varaktiga varor i USA exklusive transportsektorn steg 0,5 procent i augusti, vilket var starkare än förväntningar om en ökning på 0,2 procent.

De privata inkomsterna i USA ökade 0,4 procent i augusti från månaden före. Samtidigt växte privatkonsumtionen 0,1 procent från juli. Analytiker hade räknat med att inkomsterna skulle ha stigit just 0,4 procent och att konsumtionen skulle ha ökat 0,3 procent, enligt Reuters snittprognoser. Index för kärninflationen steg 1,8 procent i årstakt, vilket var i linje med förhandstipsen.

Räntan på den amerikanska tioåringen var ned 1 punkt vid 1,68 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.