Kina sänker styrräntan

Den kinesiska centralbanken meddelade under tisdagen sänkningar av reservkraven och styrräntan. Det rapporterar Reuters.

Den ettåriga utlåningsräntan sänks med 25 räntepunkter till 4,60 procent. Inlåningsräntan med ett års löptid sänks med 0,25 procent till 1,75 procent. Ändringarna kommer att genomföras den 26 augusti.

Det var femte gången centralbanken sänkt styrräntan sedan november 2014.

Dessutom meddelade centralbanken att man sänker bankernas reservkrav med 50 punkter avseende utlåning till jordbrukssektorn. Reservkraven sänks med 300 räntepunkter för finansleasingföretag.

Centralbanken har sänkt reservkraven med 200 punkter sedan november.

Enligt centralbanken står ekonomin fortsatt inför nedåtpress och att volatiliteten på finansmarknaderna kräver mer flexibla penningpolitiska verktyg.

Inflationen bedöms fortsatt vara låg, vilket skapar förutsättningar för att använda politiska verktyg i syfte att sänka upplåningskostnaderna.

Sänkningen av reservkraven sker i syfte att ge långsiktig likviditet och för att bidra till ekonomin. Det uppges ha varit brist på likviditet med anledning av fluktuationerna på valutamarknaden, enligt centralbanken.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco