Kina slår tillbaka med egna sanktioner mot EU

Kinas utrikesministerium har nu bekräftat att de inför sanktioner mot tio individer och fyra företag i EU. Av pressmeddelandet hävdas det att de sanktioner EU infört på måndagen för "så kallade mänskliga rättighetsfrågor i Xinjiang" bara är baserade på "lögner och desinformation".
Franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian, näst till höger, pratar med Luxembourgs utrikesminister Jean Asselborn, näst till vänster, bredvid Belgiens utrikesminister Sophie Wilmes, vänster, och svenska Ann Linde, höger. Foto: Aris Oikonomou/Pool Photo via AP
Bland individerna som sanktioneras från kinesiskt håll finns Adrian Zenz, en tysk forskare vars arbete har bidragit till global uppmärksamhet kring behandlingen av uigurer i Xinjiang, skriver Axios.

Åtgärden från Kina kommer efter att EU:s utrikesministrar på måndagen enats om sanktioner mot flera kinesiska tjänstemän och företag som anklagas för människorättsbrott i den kinesiska provinsen Xinjiang. Det innebär att personernas tillgångar blir frysta och reseförbud införs.

Det är de första europeiska sanktionerna mot Kina sedan vapenembargot efter händelserna på Himmelska fridens torg 1989, enligt Nikkei Asia.