Kina trycker ned valutan – igen

Kinas centralbank, PBOC, har låtit yuanen försvagas 0,2 procent mot dollarn på måndagen. Riktvärdet för valutan sattes vid 6,4495 för USD/CNY på måndagen, jämfört med 6,4358 för på fredagen - den svagaste noteringen sedan juli 2011.Det rapporterar Dow Jones Newswires.

Kina styr valutakursen genom en officiell mittpunkt, där valutan tillåts att variera två procent per dag. Måndagens deprecieringstryck kan ha spätts på av att PBOC i fredags indikerade att den avsåg lätta på valutapeggen mot dollarn.

Centralbanken uppgav att det är vore rimligare att mäta yuanens värde gentemot en korg av valutor snarare än mot endast dollarn, och att detta skulle hjälpa till att vidhålla en stabilitet i växelkursen.

Senare under fredagskvällen publicerade centralbankens valutahandelssystem en komposition av valutakorgen, som förutom den amerikanska dollarn består av euro, yen och tio andra valutor. Det är för närvarande inte klart om eller när Kina kommer att gå ifrån den officiella mittpunkten mot dollarn till förmån för valutakorgen.

Åtgärden behöver ”ytterligare diskussioner”, sade centralbanken på måndagen i vad som anses vara ett försök att lugna marknaden. PBOC uppgav vidare att det finns en grund för att hålla en ”rimlig jämvikt” för valutan, med anledning av Kinas fortsatt höga tillväxttakt och den stigande efterfrågan för kinesiska tillgångar från utländska investerare.

Enligt Dow Jones Newswires är ekonomernas konsensusprognos att yuanen kommer att försvagas till 6,8 mot dollarn fram till slutet av nästa år.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco