Kinaoro sänker Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen inledde med nedgångar på onsdagsförmiddagen i likhet med de ledande Europabörserna.

Marknaden riktar blickarna mot rådande oroligheter på Kina-börserna samt avvaktar kvällens penningpolitiska protokoll från Federal Reserve, som kan indikera när en kommande räntehöjning kan ske.

SIX Generalindex var klockan 09.52
ned med 1,1 procent till 500 och OMXS30-index sjönk 1,1 procent till 1.566. Omsättningen var 2,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 3,0 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Dagens makropolitiska höjdpunkter
är inflationssiffrorna från USA och det penningpolitiska protokollet från Federal Reserves senaste möte. Vid mötet sade direktionen att ”viss ytterligare
förbättring” av arbetsmarknaden krävs innan den är redo att höja.

Kina uppvisar ytterligare
indikationer på en ekonomisk inbromsning. En talesperson för det kinesiska handelsdepartementet uppgav att den kinesiska handeln är svagare än väntat och att exporten kan backa framöver.

Under onsdagen väntas även det
tyska underhuset Bundestag och Nederländernas parlament anta Greklands räddningsprogram.

Högst upp på omsättningslistan
sågs biometribolagen Precise Biometrics följt av Fingerprint Cards. Båda aktierna handlades upp 1,7 respektive 0,4 procent. Volvo låg på tredjeplats med en nedgång på -1,7 procent.

Bland sektorerna sågs större
nedgångar i industri-, teknologi- och läkemedelssektorn där bland annat bolag som Atlas Copco, Ericsson och Astra Zeneca bidrar till att pressa ned index med noteringarna -1,9, -1,2 respektive 1,6 procent.

I rapportflödet redovisade Ica-Gruppen ett rörelseresultat exklusive engångsposter strax under förväntningarna på 1.018 miljoner kronor, jämfört med 1.047 miljoner. Nettoresultatet blev dock 1.965 miljoner kronor mot väntade 1.849 miljoner. Aktien handlas ned 0,8 procent.

Butikskedjan Swedol rapporterade
ett förbättrat resultat före skatt för andra kvartalet. Aktien handlas ned 1 procent på förmiddagen.

Enquest kom in med ett negativt
resultat före skatt på -35 miljoner dollar för det första halvåret 2015, att jämföra med 79 miljoner i föregående år. Aktien retirerar 5,6 procent.

Industrikoncernen Alimak är upp
0,8 procent med bidrag en bättre redovisad omsättning och orderingång för det andra kvartalet, jämfört med fjolårets siffror. Resultatet före skatt stärktes med 10 procent.

Verisec redovisade ett negativt
resultat före skatt på -4,5 miljoner kronor för det andra kvartalet 2015. Verisec stiger 8,3 procent.

Dagens bolagsrapportörer
Neurovive, Vostok och Pricer handlas ned mellan 0,5-4 procent på Stockholmsbörsen medan Drillcon och Trustbuddy handlas ned inom intervallet 6-11 procent på First North.

Seamless Distribution har tecknat
avtal med en afrikansk mobiloperatörsgrupp med avtalsvärde på 15 miljoner kronor. Aktien höjs 8,7 procent.

Oljebolaget Africa Oil genomför en
riktad nyemission om cirka 31,2 miljoner aktier till priset 2,10 kanadadollar. Aktien backar 0,2 procent.

Swedbank sänker rekommendationen
för mediebolaget MTG till neutral, från tidigare köp. Aktien är med 1,4 procent.

Latour backar 2,5 procent i spåren
av en sänkt rekommendation från Handelsbanken till minska, från tidigare öka.

Autoliv och Duni får köpråd,
Electrolux säljrekommendation medan rådet för Boliden är vänta. Duni är upp 3,2 procent medan Boliden och Autoliv backar 1,5 respektive 1,6 procent. Electrolux lyfter dock 1,1 procent med stöd av stark branschdata från Nordamerika och ger störst positivt bidrag till index på förmiddagen.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

500    

-1,1    

+9,7

OMX Stockholm 30            

1566    

-1,1    

+6,9

SIX Return index             

935    

-1,1   

+13,2

SIX Sverige cykliskt 15      

431    

-1,1    

+8,2

SIX Sverige defensivt 15     

524    

-1,0   

+16,5

SIX Volatilitetsindex       

19,1    

+3,9   

+22,2

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.