Kinberg Batra går om Löfven i kompetensligan

47,3 procent av svenskarna anser att Stefan Löfven är skickligast på att leda en regering medan 52,7 procent anser att Anna Kinberg Batra skulle vara skickligare.

Kinberg Batra leder numera även i SKOP:s trevlighetsliga med 52,3 procent mot 47,2 procent för Löfven.

Det framgår av SKOP:s opinionsserie över hur svenska folket uppfattar de ledande statsministerkandidaterna.

”Till och med oktober ansåg en majoritet av svenskarna att Stefan Löfven var skickligare än utmanaren Anna Kinberg Batra på att leda en regering. Men efter höstens turer i bland annat flyktingfrågan har han blivit omkörd av moderatledaren”, säger SKOP:s analytiker Birgitta Hultåker.

”Så länge Fredrik Reinfeldt var statsminister lyckades Stefan Löfven aldrig på allvar utmana den sittande statsministern i fråga om skicklighet. Men i och med partiledarskiftet i Moderaterna fick Stefan Löfven övertaget”, fortsätter Birgitta Hultåker.

”När Anna Kinberg Batra var ny partiledare ledde Stefan Löfven med drygt åtta procentenheter i tävlan om att framstå som skickligast. Men moderatledaren har successivt närmat sig i mätning efter mätning och inför årsskiftet övertog hon ledningen och har ett större förtroendekapital än statsministern hos svenskarna”, noterar hon.

De flesta av Sverigedemokraternas sympatisörer (82 procent) tycker att moderatledaren framstår som skickligare än den socialdemokratiske statsministern. Det är en omsvängning om 27 procentenheter sedan mätningen i oktober (55 procent).

Under perioden 7 till 28 december 2015 intervjuades 1.000 personer som var mellan 18 och 84 år.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.