Politikernas floppar i börsbolagen – värst för Nuder och Hägglund

Investerar du i bolag där en förre detta toppolitiker sitter i styrelsen? Ajdå. Det har inte varit särskilt lyckat under det senaste året, visar Affärsvärldens inblick i styrelserummen. Merparten har gått sämre än OMXS30.
Politikernas floppar i börsbolagen – värst för Nuder och Hägglund - politikerna
Foto: TT
Illustration: Hans von Corswant

Tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra blir landshövding i Stockholms län, meddelade regeringen under fredagen. I samma veva meddelades att hon lämnar flera börsbolags styrelser.

Kindberg Batra är som bekant inte ensam om att ha tagit klivet från Riksdagens plenisal till flertalet styrelserum. Men hur duktiga är politikerna på att välja sina uppdrag? Om det är stigande aktier de vill associera sig med, så har den grupp namnkunniga som Afv tittat närmare på inte varit särskilt pricksäkra. Tynger politikerna kursen med sin blotta närvaro? Eller är det bolagen som väljer politikerna? Hur orsakssammanhangen ser ut besvarar inte analysen i det här skedet.

Blandat facit för AKB

Under en 12-månadersperiod då OMXS30 gått i princip plus-minus-noll har politikerna gjort ganska häftiga berg-och-dalbaneturer på sina stolar runt ekborden. Blivande landshövding Kinberg Batra lämnade just styrelsen för fastighetsbolaget Castellum, ingen kul sektor under 2022, och hon har sett kursen tappa 30% på ett år.

Än sämre har det gått för SolTech Energy, där Kinberg Batra var styrelseordförande fram till ifjol. Aktien har backat 48% på ett år, men då hon lämnade i maj besparade hon sig i alla fall en del av utförsåkningen.

Hon satsade på en bättre häst, gödselbolaget Cinis Fertilizer, upp 23% sedan IPO:n i oktober. Hon har också suttit i industribolaget Nederman som höll relativt stadig kurs på -5%. Utanför börsen har Kinberg Batra varit aktiv med uppdrag bland annat i Svenska rymdaktiebolaget och Polarium Energy Solutions, vardera med några hundra anställda.

Göran Persson

Foto: Henrik Montgomery / TT

Tidigare statsminister Göran Persson sitter säkert i sadeln på Swedbank som gått upp +20% de senaste 12 månaderna och lär inte kliva upp utan god anledning. För mer uppåt lär det gå enligt Afv:s analytiker som bedömer Swedbanks utsikter som ljusast i en sektor som redan är hög på räntenetton.

Anders Sundström

Anders Sundström. Foto: Adam Sundman/SvD/TT

Tidigare i Swedbanks styrelse fanns även Perssons partikamrat och ex-socialminister Anders Sundström, med inte mindre än 24 registrerade bolagsbefattningar på annat håll idag. Inte alla av dem blytunga, men han är ordförande i Skistar som senaste året tappat 20%. SCA, där han är ledamot, har gått betydligt bättre. Skogsjätten har backat 3% på ett år.

Elisabeth Thand Ringqvist

Elisabeth Thand Ringqvist. Foto: Adam Ihse / TT

En som gått mot strömmen, från C-suiten hos bland andra Företagarna, till politiken är riksdagsledamoten och nyligen aspirerande Centerledaren Elisabeth Thand Ringqvist. Hennes börsengagemang har gått ungefär lika bra som kandidaturen, med en utförslöpa på -78% i Storskogen, där hon var ordförande fram till i maj förra året.

Anders Borg

Anders Borg. Foto: Claudio Bresciani/TT

Dåförtiden vald till Europas bäste finansminister, Anders Borg, använder sina talanger som ordförande i elektroniska ID-bolaget Checkin.com – upp 21% senaste året. Sämre har det gått som ledamot i Viaplay Group som gick ner -30% på 12 månader. Vice ordförandeskapet i Kinnevik avsa sig Borg redan efter skärgårdsskandalen 2017. Så slapp han följa med ner -39% ifjol.

Carl Bildt

Carl Bildt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Moderat fadersfigur till Borg, före detta statsminister Carl Bildt, har inte haft det så muntert i fastighetssektorn med Fastator det senaste året, ner -38%. Roligare var det på den gamla goda tiden när han satt i Lundingruppen och förhandlade med den etiopiska regimen i Addis Ababa. Kul får man också förmoda att han fortfarande har med Peje Emilsson och gänget i Kreab, långt bort från börsens nyckfullheter.

Björn Rosengren

Björn Rosengren. Foto: Claudio Bresciani / TT

Tillsammans med Bildt i Fastator sitter Björn Rosengren, en av få svenskar som hunnit vara multipel minister, fackpamp, landshövding, fastighetshaj och rådgivare till Stenbeckfamiljen (aktuella i rafflande businessdramapodden Dynastin). Van vid upp- och nedgångar i karriären lät han sannolikt inte iZafes ras på -65% förra året gå honom under huden.

Cecilia Wikström

Cecilia Wikström. Foto: Per Groth / TT

Rosengren var förvisso populär landshövding i Norrbotten, men är av födsel och ohejdad vana en riktigt nollåtta. Cecilia Wikström däremot är äkta vara från Övertårneå. Prästvigd folkpartist och Europaparlamentariker som blev utdiskuterad från politiken på grund av sitt alltför starka engagemang i näringslivet. Idag sitter hon i Elektas och Integrums styrelser, båda på rejält minus, -19% respektive -47%.

Sven Otto Littorin

Sven Otto Littorin, i Almedalen 2014. Foto: Henrik Montgomery / TT

På Kreab var även tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin. I november lämnade Littorin Beowulf Mining efter två år som styrelseordförande, där han tillbringade minst ett i den metaforiska Gruvan. Som om ett börskursfall på -81% inte vore nog, hade han också Greta Thunberg emot sig.

Göran Hägglund

Göran Hägglund. Foto: Erik Simander / TT

Allra tyngst börsmässigt har ex-KD-ledaren Göran Hägglund haft det, med en sjukling till företag vid namn FRISQ Holding som gått tillbaka -72% senaste året.

Pär Nuder

Pär Nuder (S) (finansminister 2004-2006)
Foto: Claudio Bresciani / TT kod 10090

Nej, det var visst en annan som haft det värre. Tidigare socialdemokratiske finansministern Pär Nuder har behövt bevittna solenergibolaget Azelio omintetgöras med en nedgång på 96%. De cumulusmoln han mötte där där kanske rentav känns värre än en gång samlingen av journalister utanför Rosenbad.

Här kan du läsa mer om ägarlistan i kursfloppen Azelio.

4 av 5 har gått sämre än OMXS30

Bolag Aktielista Expolitiker i styrelsen Kursutveckling 12 månader
Azelio First North Pär Nuder -96%
Beowulf Mining* Spotlight Sven Otto Littorin -81%
Storskogen** Large Cap Elisabeth Thand Ringqvist -78%
FRISQ Holding First North Göran Hägglund -72%
iZafe Group First North Björn Rosengren -65%
SolTech Energy* First North Anna Kinberg Batra -48%
Integrum First North Cecilia Wikström -47%
Fastator Mid Cap Carl Bildt, Björn Rosengren -38%
Castellum Large Cap Anna Kinberg Batra -30%
Viaplay Group Large Cap Anders Borg -30%
Skistar Mid Cap Anders Sundström -20%
Elekta Large Cap Cecilia Wikström -19%
Nederman Mid Cap Anna Kinberg Batra -5%
SCA Large Cap Anders Sundström -3%
Swedbank Large Cap Göran Persson 20%
Checkin.com First North Anders Borg 21%
Cinis Fertilizer First North Anna Kinberg Batra 23%
**Lämnade som ordförande i november 2022. *Lämnade som ordförande i maj 2022.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.