Kinberg Batra: Sverige riskerar systemkollaps

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra menar att Sverige måste börja agera när det gäller flyktingkrisen. Annars väntar systemkollaps, menar hon.

Moderaterna upprepar kravet att Sverige ska införa tillfälliga gränskontroller inom ramen för Schengen-samarbetet.

Det innebär att den som har tagit sig in i EU, men inte sökt asyl på vägen, inte kommer att få tillstånd att resa in till Sverige utan istället avvisas vid gränsen, säger partiordförande Anna Kinberg Batra vid en presskonferens med anledning av flyktingsituationen.

Sveriges migrationspolitik måste bli mer lik övriga Europas, argumenterar hon.

”Om man står i en ohållbar situation, vilket nu även företrädare för regeringen medger att Sverige gör, kan man antingen agera eller inte. Om man inte agerar väntar någon form av systemkollaps”, säger hon.

Tyskland diskuterar nya åtgärder på området, något som skulle kunna öka flyktingtrycket ytterligare på Sverige, befarar Kinberg Batra.

För det andra föreslår Moderaterna att återvändandeprocessen effektiviseras så att polismyndigheten får möjlighet att genomföra avvisningsbeslut.

För det tredje anser Anna Kinberg Batra att Sverige ska kräva lägre EU-avgift som kompensation för att Sverige tar ett så oproportionerligt stort ansvar jämfört med andra EU-länder.

Sverige skulle genom Moderaternas politik sätta press på en jämnare bördefördelning inom EU, resonerar moderatledningen.

Under de senaste sju dagarna har 10.201 personer sökt asyl i Sverige.

”Det är det högsta antalet asylsökande på sju dagar hittills. Personer från Afghanistan har utgjort den klart största gruppen de senaste dagarna”, skrev Migrationsverket på sin hemsida i dag.

I förra veckan uppgav Migrationsverket att boendesituation för asylsökande nu är akut. Regeringen kommunicerade kort därefter att asylsökande inte kan räkna med att Migrationsverket kan ordna fram boende till alla som kommer.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets