Laddar

Kinesiskt börsras sänker Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen inleder veckans handel genom att backa med drygt 1 procent.

Tilltagande oro på kinesiska finansmarknader, där bland annat Shanghaibörsen sjönk med över 8 procent, tynger marknaderna i Europa och Stockholmsbörsen. Under dagen ska förhandlingarna kring ett tredje stödpaket till Grekland inledas för att på allvar ta fart på tisdag.

SIX Generalindex var vid klockan
10.02 ned med 1,3 procent till 504 och OMXS30-index sjönk 1,1 procent till 1.595. Omsättningen var 2,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 2,6 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Grekland kommer på måndagen att
inleda de tekniska förhandlingarna med dess långivare, IMF, EU-kommissionen och ECB gällande ett tredje stödpaket efter att mötet i fredags flyttats fram.

Vidare har ECB avvisat ett förslag
från Grekland om att åter öppna de finansiella marknaderna i landet för inhemska och utländska investerare vilket gör att Atenbörsen fortsatt hålls stängd. Den grekiska börsen har därmed varit stängd över en månad då senaste handelsdagen noterades den 26 juni.

I statistikväg steg
finansinstitutens utlåning till de svenska hushållen med 6,9 procent i juni jämfört med ett år tidigare, enligt SCB. I maj var årstakten reviderade +6,7 procent (preliminärt 6,6).

På bolagsfronten har Ericsson fått
en order från Airtel i Gabon om att installera LTE och mobilt nätverkstransformering för snabbare kapacitet och hantering av datatrafik i Gabon. Aktien sjunker 0,7 procent och tynger därmed index.

Bland andra stora bolag som för
dagen pressar index återfinns H&M, Nordea och Atlas Copco som alla är ned med 0,9, 1,1 respektive 1,5 procent.

Astrazeneca meddelade under
morgonen att de tecknat avtal om att sälja läkemedlet Caprelsa till Genzyme för 300 miljoner dollar. Aktien tappade 1,5 procent.

Kraft- och automationsföretaget ABB
har erhållet en order av EPC-företaget Kvaerner värd 24 miljoner dollar. Ordern avser utbyggnad av Norske Shell för att stärka driftsäkerheten och minimera nätförlusterna vid gasanläggningen Nyhama. Aktien som för dagen handlas exklusive utdelning om 1,52 kronor var ned 2,6 procent.

På analysfronten har Danske Bank
höjt sin riktkurs för kontanthanteringsbolaget Loomis från 280 till 290 kronor med bibehållen köprekommendation. I bolagets rapport som släpps den 31 juli väntar sig banken fortsatt vinsttillväxt, driven av affärsområdet Cash Management Services i USA, ökade marginaler samt förbättrade valutaeffekter. Aktien halkar ned 1,4 procent.

Samtidigt har banken sänkt
riktkursen för Concentric till 105 kronor från tidigare 120 kronor. Aktien, som behåller rekommendationen avvakta, sjönk 2,8 procent i den inledande handeln.

Senare i dag väntas veckovis
statistik från arbetsförmedlingen. Veckans höjdpunkt inträffar dock på onsdag då den amerikanska centralbanken Federal Reserve håller FOMC-möte där investerare letar efter signaler om när en första räntehöjning kan tänkas ske.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

504    

-1,3   

+10,5

OMX Stockholm 30           

1.595    

-1,1    

+8,9

SIX Return index             

941    

-1,3   

+14,0

SIX Sverige cykliskt 15      

442    

-1,4   

+11,0

SIX Sverige defensivt 15     

525    

-1,2   

+16,6

SIX Volatilitetsindex       

15,8   

+10,0    

+1,3

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.