Kinneviks strategi ifrågasätts: ”Sitter ni i förarsätet?”

Kinnevik tar en miljardsmäll i innehavet Village MD – och nu ifrågasätts investmentbolagets strategi. "Känner ni er säkra på att ni sitter i förarsätet?", säger en analytiker.
Kinneviks strategi ifrågasätts: ”Sitter ni i förarsätet?” - GEORGI GANEV
Nollningen av innehavet i Village MD är en försiktighetsåtgärd, då framtiden för vårdbolaget är oviss, enligt Kinneviks vd Georgi Ganev. Foto: TT

Investmentbolaget Kinnevik rapportrasar på börsen efter att återigen ha redovisat ett minskat substansvärde och skrivit ner värdet på portföljen. Som mest var aktien ner 12% under onsdagsförmiddagen.

”Det som sticker ut i rapporten är nollningen av Village MD. Men det har varit en period av ständiga besvikelser”, säger Christian Brunlid, förvaltare på Handelsbanken Svenska Småbolag, till Affärsvärlden.

Kinnevik äger 3% av det amerikanska vårdföretaget Village MD, en post som värderades till 1,1 mdr kr i Q2-rapporten. Nu har värdet skrivits ner till noll efter att den pressade majoritetsägaren Walgreens flaggat för en försäljning eller rekonstruktion av Village MD. Tidigare har Walgreens tagit en goodwill-nedskrivning på motsvarande 129 mdr kr kopplat till vårdbolaget, som haft svårt att locka tillräckligt med patienter.

Sitter “längst bak i bussen”

Vid Kinneviks telefonkonferens på onsdagen var nedskrivningen huvudnumret bland analytikerna. DNB:s Lindus Sigurdson sa att det är tydligt att Kinnevik inte ”sitter i förarsätet” i egenskap av minoritetsägare. Det väcker frågor kring hela strategin om att äga minoritetsposter i olika tillväxtbolag.

”Det här var ju en investering som ni tidigare har listat som ett framgångsexempel på den nya strategin. Men om vi ser på andra delar av portföljen, känner ni er säkra på att ni sitter i förarsätet där?” frågade Sigurdson.

VD Georgi Ganev medgav att Kinnevik har suttit ”längst bak i bussen” gällande Village MD, och att det är tydligt att man inte haft samma intressen som storägaren Walgreens. Han underströk samtidigt att det finns en helt annan samstämmighet med delägarna i Kinneviks andra innehav, samt aktieägaravtal, som förhindrar att liknande situationer ska uppstå.

”Jag känner mig mycket mer bekväm med våra andra tillgångar generellt sett, och särskilt med kärninnehaven”, sa han under telefonkonferensen.

Ganev betonade också att Village MD ändå har varit en framgångsrik investering, då man realiserade en vinst på 3 gånger det investerade kapitalet för tre år sedan.

”Men är det ett sagoslut? Definitivt inte.”

Historiskt hög rabatt

Kvartil fonders förvaltare Jonas Andersson Tuomaala noterar att Kinnevik nu handlas till en historiskt hög substansrabatt på nära 50%.

”Vi har sett det här flera gånger tidigare. Kinnevik gör en nedskrivning och då är det som att marknaden blir chockad. Men reaktionen ser lite överdriven ut, och en substansrabatt på 50% är inte oattraktiv”, säger han.

Förvaltaren konstaterar att Kinnevik har ett trovärdighetsproblem, där marknaden inte tycks köpa bolagets egna värdering av portföljen. Kassan på drygt 12 mdr kr implicerar en rabatt på nära 70% för den onoterade delen.

”För att den här negativa trenden ska brytas måste det komma någon signifikant positiv nyhet gällande några av de större innehaven som de har. Kinnevik behöver göra en uppvärdering, och det måste ske på ett trovärdigt sätt, säger Jonas Andersson Tuomaala.

Läs mer: Kinnevik faller på börsen: ”Vidtagit drastiska åtgärder”

Läs mer: Kinnevik säljer det sista i Tele2

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF