Kishida: Coronakrisen värre än Lehmankraschen

Japanska företag lider just nu svårare än under finanskrisen 2008, hävdade Fumio Kishida, policychef för de styrande Liberaldemokraterna och tidigare landets utrikesminister inför media på torsdagen.

Coronaviruskrisen är mer kännbar och mer påtaglig än vad den finansmarknadskollaps som vållades av den amerikanska bolånekrisen och investmentbanken Lehman Brothers kollaps under 2008, sade Fumio Kishida.

”Den här gången ger krisen verklig och direkt påverkan i den lokala ekonomin”, sade ex-ministern.

Många bolag som Liberaldemokraterna varit i kontakt med har gett uttryck för att chocken som vållats av coronaviruset är större än under den förra finanskrisen, sade Fumio Kishida.

Ex-ministern har vädjat till statligt ägda kreditinstitut att sänka sina räntor på lån till berörda bolag och erbjuda lägre räntor till småbolag och enmansfirmor.

Fumio Kishida talade inte om några egna förväntningar på åtgärder från den japanska centralbanken, men det är få som spår annat än räntepolitiska stimulansåtgärder inom den närmaste framtiden.

Flera bedömare har prognosticerat att coronakrisen kommer tippa Japan in i en ny lågkonjunktur under det innevarande kvartalet. För närvarande är drygt 330 japaner insjuknade i smittan, men den ekonomiska symbiosen med mer allvarligt drabbade Kina och Sydkorea har vållat allvarliga störningar för den livsviktiga japanska exporten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets