Klarna ser rekord för e-handeln

Klarna rapporterar kraftiga ökningar för näthandeln under de första veckorna av december.
e-handel, e-handeln
Foto: Claudio Bresciani/TT

Klarna, som uppskattningsvis hanterar ungefär hälften av köpen inom svensk e-handel, ser ett tydligt trendbrott inom den svenska e-handeln, skriver de i ett pressmeddelande.

Enligt Klarna har försäljningen på nätet under de tre första decemberveckorna ökat med 54% jämfört med fjolåret. Som jämförelse ökade försäljningen under black week med 42%.

Vi ser stora ökningar och rekordförsäljning för svenska näthandlare under december. Det är ett tydligt trendbrott då ökningen tidigare år varit större under black week än de efterföljande veckorna i december och i år är det tvärtom. Vi vet att många handlar på nätet för att skydda sig själv och andra under pandemin, och det blir därför naturligt att näthandeln ser stora ökningar under julhandeln i december”, säger Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende, i ett pressmeddelande.

Främst är det de äldre åldersgrupperna, särskilt de mellan 76 och 85 år, som har ökat sin shopping på nätet mest. Flest köp gör dock åldersgruppen mellan 36 och 45 år.