Kommentar: Räkna inte med Greenspan

Sommarens svaga makrostatistik i såväl USA som Europa har gjort att optimisterna som hävdat att vändningen kommer i höst nu bör kippa lätt efter andan. Utfallet av statistik över exempelvis industriproduktion, IT-investeringar och konfidensindikatorer pekar på att vi befinner oss mitt i kvicksanden.

Den ekonomiska tillväxten i USA hamnade under andra kvartalet på 0,7 procent, vilket är nära noll och närmast en halvering av första kvartalets nivå. På det kan man reagera som man vill strängt taget. Antingen med glädje över att det tekniskt sett inte verkar bli recession, eller med ångest över att USA ännu är på väg nedåt.

Det som håller hoppet uppe i USA är att konsumtionen, som står för 75 procent av BNP, fortfarande ligger på en ökningstakt på runt två procent. Men konsumtionen kommer inte att ta stryk förrän arbetslösheten slår igenom. Och det gör den under hösten/vintern. Arbetslösheten låg visserligen stilla i juli, men antalet varsel ökade dramatiskt, med 65 procent mellan juni och juli. Det indikerar att uppsägningarna snart tar sig in från verkligheten till statistiken.

Hittills i år har amerikanska företag sparkat 45 procent fler än de tidigare högsta noteringarna de senaste åtta åren.

”Om amerikanska företag väntade sig en vändning i höst skulle de inte avskeda folk i den takt vi har sett i år”, säger John Challenger, VD för Challenger Gray & Christmas, som tagit fram varselstatistiken.

Trots den svaga utvecklingen är det inte givet hur Federal Reserve agerar vid sitt nästa möte 21 augusti. En del bedömare tror att det kan bli ytterligare en sänkning. De färska siffrorna över produktiviteten, som visar att den ökade med 2,5 procent under andra kvartalet, gör också att Greenspan säkert anser sig ha utrymme för att sänka om han vill. Men det bästa vore om Greenspan nu satt still i båten och lämnade räntan oförändrad.

Den amerikanska penningpolitiken är redan expansiv, med en ränta på 3,75 procent, vilket innebär en realränta på ca en procent om man räknar bort inflationen. Och som psykofarmaka för att hålla humöret uppe på marknaden har räntesänkningarna nu spelat ut sin roll. Dessutom verkar det läge att vänta och se om sänkningarna får effekt innan man fortsätter att skruva på kranen.

Även den svenska riksbanken, som har sitt nästa möte ett par dagar efter Fed, kommer antagligen att lämna räntan oförändrad. Att sänka vore omöjligt eftersom den höjde vid det senaste mötet, det skulle uppfattas som skakigt och schizofrent. Att driva igenom ännu en höjning vore också väl drastiskt med tanke på hur krasslig den globala ekonomin är.

Den europeiska centralbanken ECB väntas däremot sänka räntan vid sitt möte 30 augusti. ECB har blivit omvärldens slagpåse genom att driva en penningpolitik som präglas av dålig kommunikation. Wim Duisenberg & Co har försökt förklara sin linje att inte sänka räntan med att inflationen ännu lurar, trots svagare tillväxt på viktiga marknader.

Men få har accepterat argumenten, särskilt inte de som hyllat Greenspans snabba hugg. Ett problem är att ECB tittar mycket på penningmängden, som anses vara ett omodernt och osäkert mått. Men nu är inflationen på väg ned, den låg på 3,4 procent i maj och föll 0,4 procent i juni.

Fortsätter den trenden bör ECB känna sig trygga med att leverera en efterlängtad sänkning i slutet av månaden. För tillväxten behöver hjälp. Från Tyskland, som är motorn i EMU, kom igår tisdag ytterligare svaghetstecken i form av en ökad arbetslöshet, från 8,9 procent till 9,2 den senaste månaden. Samtidigt föll industriproduktionen. Och Investmentbanken Merrill Lynch bedömer att läget kommer att förvärras i Europa de närmaste månaderna.

Merrill Lynch räknar därför med att ECB kommer att sänka räntan med minst 0,75 procentenheter totalt under hösten och ligga på ca 2,5 procent vid årets slut. Om ECB inte börjar sänka snart, som marknaden krävt under ett halvårs tid, lär ECB-chefen Duisenberg, som länge hävdade att Europa var immunt mot amerikanska sjukan, stå med byxorna nere när det kyler på i höst.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF