Kommentar: Temperaturen stiger i Ericsson

Beskedet att Lars-Eric Forsgårdh kräver att Ericssons ordförande Lars Ramqvists avgår och ersätts av Percy Barnevik höjer ytterligare temperaturen i Ericsson. Med Aktiespararna ute på banan blir det svårt för de institutionella investerarna att passivt stödja Ericssons sittande styrelse på stämman den 28 mars.

Speciellt som Lars Erik Forsgårdh hotar med att ta upp frågan även direkt med Investor och Industrivärden. Båda ägarbolagen har stämmor senare i vår. Även institutionella aktieägare borde kunna fundera i liknande banor. Både AMF och Skandia är exempelvis stora aktieägare i Investor och Industrivärden, vid sidan av Ericsson. Det framgår av tabellen nedan. Den som vill kan även gå vidare och agera på Handelsbankens stämma, Handelsbankens pensionsstiftelser kontrollerar Industrivärden. I Handelsbanken är bland annat Alecta och Robur fonder stora aktieägare.

Genom att gå på Ericssons ägare har Aktiespararna hittat en elegant metod att gå runt rösträttsfrågan för att få till stånd en förändring i styrelsen. Aktiespararna har aktivt motsatt sig en nedstämpling av de röststarka A-aktierna, eftersom det skulle underlätta ett utländskt övertagande av Ericsson. Frågan om rösträtten kan med tanke på utvecklingen för Ericsson just nu sägas vara överspelad. Ska en nedstämpling av rösträtten ske ska det förstås ske när bolaget står starkt och aktiekursen är hög.

Att byta ut och förnya styrelsen är en helt annan och mycket viktigare fråga.

Kommer institutionerna att hänga på Barnevik-spåret? Omöjligt är det inte. Barnevik är, som undertecknad skrev igår, redan en kandidat till ordförandeposten 2002. Lars-Eric Forsgårdh säger till Ekonomi24 att Percy Barnevik är den edna möjliga personer att återställa Ericssons förtroende.

Aktiespararna har drivit kampanjer förut med varierande utgång. I Volvo-Renaultaffären fick de rätt och institutionerna hjälpte till att fälla den fusion Pehr G Gyllenhammar arbetat för. Kapitalägarnas synpunkt att affären var dålig för aktieägarna visade sig med facit i hand också stämma.

I Astra förlorade Aktiespararna trots ihärdiga försök att stoppa Astra från vad som visade sig vara ett uppköp från brittiska Zeneca. Kapitalet stöttade helt Investor och Wallenbergs linje att fusionen var bra för Astrazeneca, både för personalen och aktien. Sedan dess har Astrazeneca-aktien stigit, om den stigit mer utan en fusion är tveksamt.

I Ericsson handlar det för de institutionella aktieägarna om att med sakliga kapitalmarknadsargument diskutera igenom om de stödjer Lars Ramqvist och dess styrelse. Får Aktiespararna som de vill tvingas de alla bekänna färg på stämman. Det blir onekligen intressant att höra Ericssons institutionella aktieägare välja sida offentligt.

Så här ser ägandet ut i sfären kring Ericsson:

Ericsson stämma 28 mars: Skandia 1,0 (5,0), Alecta 2,6 (0,0), Robur fonder 1,8 (0,0), Nordea fonder 1,3 (0,0), SEB fonder 1,0 (0,0), de fyra nya AP-Fonderna ca 1,0 vardera

Investor stämma 2 april: Skandia 3,6% av kapital (3,8 % av röster), AMF 2,6 (1,2), SEB-Trygg Försäkring 0,9 (1,3), BZ-Group 3,9 (5,1)

Industrivärden 3 maj: Sjätte AP-fonden 5,3 (6,8), AMF 9,3 (4,3), Alecta 4,8 (1,0), SEB Fonder 1,5 (1,5), de fyra nya AP-Fonderna vardera 1,1 (1,4), Skandia 2,8 (1,2),

Handelsbanken 24 april: Robur fonder 8,8 (7,6), Nordea 3,3 (2,8), Alecta 2,4 (2,5), AMF 2,2 (2,4), de fyra nya AP-Fonderna vardera 1,7 (1,7)

Källa: Ägaren och makten, 2001

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight