Konjunktur: Optimisterna får rätt

De svenska industriföretagen har varit alltför optimistiska omkonjunkturen under det senaste året. Men nu ser det ut som omförväntningarna börjar infrias.

Enligt Konjunkturinstitutet (KI) överskattade företagenindustrikonjunkturen under hela förra året. Trots det har deframhärdat: skillnaden mellan utfall och förväntningar varstörre än någonsin under första kvartalet.Men nu ser det till slut ut som om företagen håller på att fårätt. Enligt KI:s så kallade månadsbarometer för april stärktesnämligen industrikonjunkturen rejält.Och det handlar inte bara om förväntningar den här gången.Orderingången från både export- och hemmamarknaden har verkligenvänt uppåt. Efter att ha fallit i stort sett oavbrutet sedanförra hösten ökar orderingången igen. Särskilt efterfrågan frånexportmarknaderna har svängt kraftigt och ökar nu i nästan sammatakt som i början av förra året. Även när det gällerhemmamarknaden är förbättringen påtaglig. Men där handlar det omen förbättring från minskande orderingång till en marginellökning i april.Förra årets avmattning innebar att många företag drog på sig förstora lager. Men i april förbättrades lagersituationen förförsta gången på länge, trots att produktionen ökade något förförsta gången hittills i år.Skillnaderna mellan olika delar av industrin ser ut ungefär somman skulle vänta sig i början av en konjunkturuppgång. Tecknenpå en starkare konjunktur är tydliga inom insatsvaruindustrin.Efterfrågan på insatsvaror har stigit markant, särskilt frånexportmarknaderna. Produktionen har visserligen inte ökat mer änmarginellt, men lagersituationen har förbättrats en del. Inommassaindustrin bedöms lagren till och med vara lite för små.Massaindustrin är också en av få branscher som räknar medprishöjningar framöver.I konsumtionsvaruindustrin är bilden också ljus, men den har juinte alls drabbats lika hårt av det senaste åretskonjunkturdämpning. Orderingången från exportmarknaderna ökade ibra takt under hela förra året. Hemmamarknaden dämpades en del,men har nu vänt uppåt igen. Privat konsumtion har ju, tillskillnad från industrin, snarast stimulerats av förra åretskriser. Låga räntor och fallande priser har ökat hushållensköpkraft i både Sverige och andra industriländer. Barometern fördetaljhandeln visar också på en fortsatt ljus bild med ökandeförsäljningsvolymer. Försäljningen av motorfordon har efter endämpning under förra året hämtat sig rejält i år.Inom investeringsvaruindustrin, som bör ligga senare ikonjunkturförloppet än insatsvaruindustrin, är bilden mersplittrad. Efterfrågan från exportmarknaderna ökade svagt iapril men hemmamarknaden fortsatte att minska. Ett par månadermed minskad produktion tycks dock ha räckt för att få nerfärdigvarulagren, som i april bedömdes vara precis lagom stora.Sammantaget är dock bilden av en starkare industrikonjunkturtydlig. Det ger ytterligare eftertryck åt andra signaler, somStatistiska centralbyråns statistik över orderingången och dets.k. inköpschefsindex, som redan tidigare har visat på enuppgång för industrin.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.