Konjunktur: Optimistiska företag

Den svenska industrikonjunkturen är fortfarande svag. Men det ärmycket möjligt att den just nu är i botten.

Detta är i varje fall de svenska industriföretagen övertygadeom. Att de var alldeles för optimistiska redan om förstakvartalet har inte fått dem att ändra sig, tvärtom harförväntningarna blivit ännu ljusare. EnligtKonjunkturinstitutets (KI) barometer för första kvartalet trorföretagen att andra kvartalet blir mycket bättre än det första.Det gäller både efterfrågan från exportmarknaderna ochhemmamarknaden. Trots att orderingången har fallit under flerakvartal i följd tror företagen att den vänder kraftigt uppåtunder andra kvartalet. Även produktionen väntas öka kraftigt.Skillnaden mellan utfall och förväntningar har aldrig varit såstor, vilket gör resultatet svårtolkat.Ska man tro på företagens optimistiska förväntningar?

Missat förr

Om man jämför utfall och förväntningar tidigare finns det ingenanledning att fästa särskilt stor tillit till dem. Företagenunderskattade dämpningen i industrikonjunkturen under hela förraåret. Lena Hagman, ekonom på Industriförbundet, tror att de äralldeles för optimistiska. Hon menar att bilden i övrigt intealls tyder på en så kraftig återhämtning som förhoppningarnaenligt barometern tyder på. Att färdigvarulagren ökade något,trots att produktionen drogs ner under första kvartalet, talar istället för att produktionen dras ner ytterligare.Det finns också en risk för att resultaten i barometern ger ettöverdrivet positivt intryck. Varje företag svarar bara på om detror att till exempel orderingången kommer att bli bättre, sämreeller oförändrad jämfört med föregående kvartal. Om många trorpå en liten förbättring kan det ge stort utslag i barometerns såkallade nettotal, skillnaden mellan den andel som tror på enförbättring och den som tror på en försämring. Trots att detegentligen kanske bara handlar om en ganska liten förbättring. Ivanliga fall brukar dock en kraftig uppgång i barometertalenockså motsvaras av en stor volymmässig uppgång.

Tror inte på uppgång

Lena Hagman menar att det mesta talar för attindustrikonjunkturen förblir svag i år. Möjligen harråvaruindustrin bottnat och vänder nu svagt uppåt. Förexempelvis verkstadsindustrin blir det däremot troligen väldigttrögt under hela året. För industrin som helhet kan det möjligenbli en svag uppgång under andra halvåret. Först nästa år kan detenligt Lena Hagman bli en bredare och mer markerad uppgång förhela industrin.Sven-Erik Sveder på KI har en något ljusare syn. Han menar attKI:s senaste prognos om en svag industrikonjunktur under förstahalvåret och en försiktig uppgång under andra halvåret står sigbra. De senaste signalerna kan vara tecken på attindustrikonjunkturen är nära botten och han tror att vändpunktenkommer i början av andra halvåret.Annan statistik ger också stöd åt en mer optimistiskuppfattning. Statistiska centralbyråns (SCB) statistik överorderingången har visserligen varierat kraftigt från månad tillmånad, men orderingången ser ändå ut att ha bottnat i slutet avförra året. Därefter har orderingången från exportmarknaden tilloch med stigit ganska kraftigt, enligt SCB:s statistik.Industriproduktionen steg enligt de senaste uppgifterna ifebruari, men det var efter att ha fallit i både december ochjanuari.Även Föreningssparbankens så kallade inköpschefsindex tyder påatt det redan har ljusnat en del för industrin. Detsammanfattande måttet på industrikonjunkturen steg i mars förtredje månaden i följd. Stigande orderingång från såväl export-som hemmamarknader är ett viktigt skäl.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.