Köp het värmeaktie

Bolaget fortsätter sin övertygande tillväxtresa med en hög organisk tillväxt toppat med förvärv. Efter höstens kursrekyl är aktien köpvärd.

Värmebolaget Nibes vd Gerteric Lindquist brukar säga att ”Är man långsiktig blir man belönad”. Bolagets aktieägare lär inte protestera mot påståendet, särskilt inte de som varit med länge på resan. Aktien har sedan börsnoteringen i juni 1997 genererat en årlig genomsnittlig värdeökning på hela 23 procent, exklusive utdelningar. Det är en exceptionell utveckling.

Facit blir dessutom i princip lika imponerande om man ser till såväl den senaste fem- som tioårsperioden. Det tyder på stabilitet på kort såväl som lång sikt. Under alla dessa år har aktien endast gått sämre än Stockholmsbörsen fyra år (2012, 2007, 1999 och 1998) och i linje med börsen tre år. De resterande femton åren har aktien utvecklats väsentligt bättre än börsen.

Aktien har tappat 20 procent från kursrekordet på 110 kronor i mitten av september. En intressant mätpunkt är att aktien har fallit nästan 15 procent sedan allmänna börsoron startade i oktober, samtidigt som analytikernas vinstprognos har skruvats upp 4 procent i Nibe under samma period. Med andra ord har värderingsmultipeln reducerats betydligt.

Givet att vinstprognoserna håller för 2019 framstår aktien som köpvärd efter rekylen. Det krävs trots allt en betydande konjunkturnedgång för att motivera höstens nedvärdering. Värderingsmässigt framstår visserligen ev/ebit 18,5 och 16,5 på Affärsvärldens prognoser för 2018 och 2019 vid en första anblick som relativt fullvärderat. Dock ska Nibe handlas med en rejäl premie relativt sektorn.

Om Nibe når målet att fördubbla omsättningen om cirka fem år, det vill säga år 2023, och vi antar att den historiska takten i rörelsemarginalförbättringen fortsätter, handlas aktien till ev/ebit 9,4 på 2023 års prognos. Applicerat 2019 års ev/ebit-multipel 16,5 på 2023 års rörelseresultat, ger det goda 13 procent per år i avkastning, exklusive utdelning. Visst är det ett något aggressivt antagande, men det indikerar ändå att det finns en hygglig uppsida. Framför allt för den långsiktige.

Nibe är helt enkelt ett hållbart alternativ i dubbel bemärkelse för den långsiktiga portföljen. Aktien är köpvärd upp till 110 kronor på ett års sikt.

Det här är en sammanfattning av aktierådet Värmeaktientycks aldrig svalnaOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.