Kopparpriset faller tillbaka

Basmetallpriserna har överlag fallit tillbaka något under måndagens handel efter fredagens uppgångar. Undantagen är zink och nickel som klättrar vidare uppåt.

Uppgångarna på fredagen kom i spåren av den överraskande räntesänkningen i Kina. Enligt Commerzbank ska räntesänkningen mer ses som ett försök att förhindra ytterligare avkylning av ekonomin, än ett försök att öka tillväxten. Mediarapportering i dag gör gällande att Kina är redo att vidta ytterligare åtgärder.

Gruvbolaget BHP Billiton drar ned sina prognos över kapitalinvesteringarna till 14,2 från tidigare 14,8 miljarder dollar för det kommande året. Bolaget ser även ytterligare neddragningar året efter.

Bolaget, som är producent av bland annat järnmalm, kan i dag se priset på järnmalm stiga till 70 dollar från 69,80 dollar i fredags.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.