Kraftig försämring för Ericssons mobilsystem

Ericssons kassaflöde försämrades kraftigt under det första kvartalet och bolaget kommer nu att införa åtgärder för att få bättre kontroll över kundfordringar och betalningsvillkor. Systemen ökade sin fakturering med 9 procent men bolaget räknar med en lägre tillväxt i det andra kvartalet. Tron på 3G är dock fortsatt stark inom Ericsson.

Ericssons mobiltelefonsystem ökade sin fakturering med 9 procent under det första kvartalet. Orderingången ökade samtidigt med 8 procent.

Rörelsemarginalen föll från 14 procent till 4 procent på grund av en minskad försäljningstillväxt som i sin tur lett till överkapacitet i produktion och implementation. Bibehållna investeringsnivåer för 3G och alltför höga omkostnader vid den oväntat låga försäljningsvolymen bidrog ytterligare till den försämrade lönsamheten, skriver Ericsson.

”Till och med i denna nedgång har vi ökat försäljningen av mobiltelefonsystem med 9 procent. Inom GSM fortsätter vi att växa snabbare än marknaden, medan vi påverkas av minskad efterfrågan för TDMA- och PDC-system”, skriver koncernchef Kurt Hellström i en kommentar.

Den kommande övergången till 3G har gjort att operatörer runt om i världen har ställt sig på bromsen när det gäller investeringar i de befintliga nätverken. Undantaget är den kinesiska marknaden där försäljningen av system ökat starkt. Med nuvarande tillväxttakt väntas Kina återigen bli Ericssons största marknad. Tron på 3G-marknaden är dock fortsatt stark inom bolaget. Ericsson räknar med att operatörernas årliga investeringar i 3G kommer att uppgå till 50 miljarder dollar från år 2003.

”Det råder inget tvivel om att det finns en stark efterfrågan på 3G. Behovet av ökad kapacitet för röst- och datakommunikation och framväxten av Mobilt Internet driver efterfrågan. Vi förutspår en stark abonnenttillväxt för GPRS under andra halvåret i år, och liknande volymtillväxt för 3G-tjänster under 2003”, skriver Kurt Hellström.

Ericsson räknar med att tillväxten på världsmarknaden för mobila nät kommer att bli 5-15 procent i år vilket kan jämföras med förra årets tillväxt på 20-25 procent. För det andra kvartalet räknar Ericsson med att försäljningstillväxten inom systemen kommer att bli lägre än under det första kvartalet.

Den långsammare tillväxten orsakas främst av osäkerheten om vart världskonjunkturen är på väg. Det råder även osäkerhet om när teknikskiftet från TDMA till GSM/GPRS kommer att ske i Nord- och Latinamerika, konstaterar Ericsson i sin rapport.

Kassaflödet försämrades kraftigt under kvartalet och uppgick till –17,7 miljarder kronor inklusive de 5,5 miljarder kronor som strömmade in från försäljningen av Juniper-aktierna. Långsammare kundbetalningar minskade kraftigt omsättningshastigheten i kundfordringarna och Ericsson kommer att inleda åtgärder för att förbättra hanteringen av fordringar och betalningsvillkor. Den oväntat låga efterfrågan ledde också till att lagren byggdes upp vilket ytterligare försämrade kassaflödet.

Det råder fortfarande en stor efterfrågan på kundfinansiering av 3G-näten, konstaterar Ericsson. Bolaget kommer dock att vara ”försiktigare än någonsin” vad gäller kundfinansiering. I mycket speciella fall kommer det att erbjudas men då främst för kortare perioder tills fast finansiering arrangerats. Under det första kvartalet i år var Ericssons exponering avseende kundfinansiering ungefär i samma nivå som under det fjärde kvartalet förra året.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF