Kraftigt ökad spread i SCA-aktier

SCA:s röststarka A-aktie har i år stigit med 40 procent och sedan mitten av februari har spreaden mot B-aktien ökat från 4 till 16 procent. Är det ett tecken på att budrykten kring bolaget åter är i gång?

Sedan gamla SCA delades i hygiendelen Essity och skogsdelen SCA i juli 2017 har A-aktien i SCA, som ger tio gånger fler röster än B-aktien, handlats med en premie av varierande grad. Under perioder har premien varit nära noll, medan den också, som i årsskiftet 2017/2018 varit uppe över 15 procent. De senaste veckorna har spreaden, efter att ha varit låg under en längre period, snabbt ökat från några få procent till drygt 16 procent.

SCA har under perioder varit omgärdat av olika rykten om strukturaffärer och uppköp – bland annat ska Skandia, riskkapitalbolaget Nordic Capital och finska Dasos ha lagt ett bud på skogsdelen före delningen 2017. Ett sådant läge skulle göra A-aktierna särskilt åtråvärda.

Det förefaller dock mindre troligt att det är spekulationer om en budstrid som nu driver upp A-aktierna. En mer sannolik förklaring är låg likviditet, Industrivärden sitter på mer än hälften av A-aktierna och de tio största ägarna på nästan 80 procent, vilket gör kursen lättrörlig. En annan förklaring som anges är, hur dumt det än låter, att SCA A kommer före i listan och därför köps av en del småsparare.

Om det inte handlar om budspekulationer lär spreaden snart minska igen, vilket, i den mån det går att blanka A-aktier, skapar en affärsmöjlighet.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.