Kreditorons comeback

Stockholmsbörsen backade på tisdagen i likhet med de ledande europeiska börserna sedan den schweiziska storbanken UBS rapporterat en storförlust och Fannie Mae meddelat att det behöver ta in nytt kapital. Samtidigt har börserna utvecklats väl den senaste tiden och bedömare är inte förvånade över att det kommer en rekyl.

– OMXS30 var innan dagens öppning upp runt 15 procent sedan botten i mitten på mars och dessutom har vi fått 3,5 procent i utdelning så att på kort sikt känns det som att potentialen för fortsatt uppgång är begränsad. Marknaden behöver nog ha en rekyl, säger Mauritz Redin, aktiechef på ABN Amro, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 13.45 var OMXS30 1,3 procent lägre till noteringen 996,2. Omsättningen uppgick till 10,3 miljarder kronor.

Bankerna tyngde med nedgångar för SHB A på 1,4 procent till 173 kronor, SEB A backade med 3,0 procent till 148 kronor och Nordea sjönk med 1,1 procent till 102:40 kronor. Finanssektorn gick svagt i hela Europa av att UBS, som är den bank som drabbats hårdast av den amerikanska subprimekrisen, rapporterat en förlust på 11 miljarder dollar för det första kvartalet.

UBS resultat var visserligen något bättre än både bankens egen och marknadens prognos. Men investmentbanken meddelade samtidigt att det drar ner arbetsstyrkan med 5.500 personer och att det hade ett utflöde av kapital om 12,2 miljarder dollar under kvartalet. Blackrock kommer också att köpa en portfölj med Alt-A och subprimetillgångar av UBS för 15 miljarder dollar som har ett nominellt värde på 22 miljarder dollar. UBS-aktien föll med runt 5 procent i Zürich.

– UBS kvartalsresultat ger en reflektion om det försämrade tillståndet inom finansiell rådgivning och investmentbanking, skrev JP Morgan i en kommentar.

Finansoron utökades ytterligare något efter att det amerikanska bolåneinstitutet Fannie Mae meddelat att det behöver ta in 6 miljarder dollar i nytt kapital. Bolaget sänker också utdelningen till 0:25 dollar per aktie, från tidigare 0:35 dollar per aktie. Det fick Fannie Maes aktie att falla med nästan 10 procent i förhandeln.

H&M tappade 2,7 procent till 355:50 kronor efter att Carnegie sänkt rekommendationen för aktien till neutral från tidigare outperform. Dessutom har Textilwirtschaft kommit med sina månadssiffror över försäljningen i de tyska klädbutikerna som visade på en minskning med 12 procent under april jämfört med samma månad förra året.

Enligt de analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med var försäljningssiffran förvånansvärt låg. En av analytikerna pekar på att man inte vet vad i siffran som beror på väder och vad som är konjunkturellt betingat. Risken är dock att marknaden tolkar siffran konjunkturellt vilket skapar en oro kring bolag med Tysklands-exponering.

Ericsson B sjönk med 1,0 procent till 14:25 kronor och har därmed backat tre handelsdagar i rad med totalt nära 7 procent. I fredags kom Lehman Brothers med en analys som pekade på att marginalförbättringen som syntes i rapporten kom av engångseffekter och därmed skapades frågetecken kring om det verkligen var ett trendbrott.

Bland aktier som gick bättre fanns Meda med en uppgång på 11 procent till 78:50 kronor efter att bolaget redovisat sina kvartalssiffror. Ebitda-resultatet blev 13 procent bättre än analytikernas snittestimat enligt SME Direkt. Nettoomsättningen var däremot marginellt lägre än väntat.

– Det är ett jättestarkt resultat, klart bättre än väntat tack vare en bättre marginal. Avvikelsen ligger i den amerikanska delen där Meda redan nått en marginal på 30 procent. Det är snabbare än någon trott. Om man tror att den marginalen är uthållig ska konsensusestimaten upp 10 procent, säger en analytiker i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Intrum Justitia avancerade 5,1 procent till 104 kronor efter Dagens Industri i tisdagens upplaga nämnt bolaget som ett potentiellt uppköpsobjekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF