Kronan faller på valutgången

Den svenska kronan tappar något mot dollarn och det brittiska pundet.

De svenska obligationsräntorna har visat lätt stigande nivåer under måndagens handel samtidigt som de tyska räntorna var ned marginellt. Skillnaden mellan den tyska och svenska tioåriga statsobligationsräntan vidgades med fem punkter mot fredagens stängning.

På valutamarknaden tappade kronan något mot dollarn och det brittiska pundet. Valutgången i Sveriges riksdagsval har resulterat i ett besvärligt parlamentariskt läge som höjt riskpremien något.

“Sammantaget kan det ta flera veckor eller till och med längre att forma en ny regering och flera alternativ är möjliga. Oavsett antyder mycket att den ekonomiska politiken kommer att karaktäriseras av kompromisser under de kommande åren och att det kommer att bli svårt för de rödgröna att implementera de föreslagna reformerna”, kommenterade Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Gällande Riksbanken ändrar valutfallet inte mycket på kort sikt. Makrotrender som inflation och tillväxt kommer att bli avgörande för centralbanken.

“Situationen kan dock komma att tynga tillväxten då företagen och hushållen kan tveka”, skrev Nordea som noterar att den otydliga politiska situationen som befarat tynger den svenska kronan.

De rödgröna partierna blev större än Alliansen men nådde inte egen majoritet. Sverigedemokraterna får en vågmästarroll med 12,9 procent hittills i rösträkningen. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven uppgav på morgonen att det inte kommer att bli någon regeringsbildning över blockgränserna. Däremot öppnade Löfven för ett samarbete över blockgränserna.

SEB bedömer att det mest sannolika är att Socialdemokraterna kommer att bilda en regering med Miljöpartiet.

“S-ledaren Stefan Löfven har varit tydlig med att han ogärna släpper in Vänsterpartiet i regeringen och V-ledaren Sjöstedt har signalerat att V kan avstå ministerposter i utbyte mot andra möjligheter att få politiskt inflytande”, skrev SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist i en analys.

Beträffande sannolikheten för en blocköverskridande koalition ser Robert Bergqvist flera faktorer som talar emot att det kommer att bli så, men långsiktiga utmaningar är ett starkt skäl för regeringssamverkan över blockgränserna, anser han.

Även Danske Bank noterar att det parlamentariska läget gör regeringsbildningen knepig.

“Risken är att den politiska riskpremien i kronan hänger kvar i närtid men vi räknar inte med att den blir bestående”, kommenterade Danske.

Nattens kinesiska statistik var svagare än förväntat, vilket tynger marknadshumöret, noterade Barclays Capital. Den kinesiska industriproduktionens tillväxt sjönk till den långsammaste takten sedan finanskrisen, samtidigt som utvecklingen för detaljhandel och investeringar bromsade.

“Kinas aktivitetstillväxt registrerade en chockerande stark inbromsning i augusti”, skrev Société Générale i ett marknadsbrev.

OECD bedömer i sin nya interimsprognos att den globala ekonomin fortsätter att expandera i en måttlig och ojämn takt. Tillväxten förväntas bli något mer spänstig under det andra halvåret i år och in i 2015 givet fortsatta stimulanser, gynnsamma finansiella förhållanden och växande förtroende samtidigt som sysselsättningen växer.

Bland EMU-statistiken visade handelsbalansen på ett överskott om 21,2 miljarder euro i juli. Motsvarande månad året innan var överskottet 18,0 miljarder.

I eftermiddag meddelas USA-data i form av Empire State tillverkningsindex, samt statistik över industrins produktion och kapacitetsutnyttjande.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF