Kronan nära 17-årslägsta

KOMMENTAR Makroekonomer har länge varit överens om en sak: kronan ska stärkas. Hittills har den prognosen helt kommit på skam.

Dollarn har under tisdagen varit uppe över 9,30 kronor och därmed tangerar kronan den lägsta nivån mot dollarn på 17 år. På ett år har dollarn stigit med runt 15 procent mot kronan, helt emot relativt samstämmiga makroprognoser om att kronan skulle revansch på valutamarknaden.

Som förklaringar nämns en kombination av Feds räntehöjningar, en amerikansk ekonomi som fortsatt går starkt, fler orosmoment kring den svenska ekonomin, bland annat bostadsmarknaden, och därmed osäkerhet om Riksbankens framtida räntehöjningar verkligen blir av. Ytterligare en faktor är dollarns roll som trygg hamn i orostider, vilket fått de flesta valutor att tappa mot dollarn sedan den globala konjunkturoron tilltog under slutet av 2018.

Kortsiktigt är det nu svårt att hitta faktorer som talar för en revansch för kronan mot dollarn. Möjligen skulle signaler om lättnad i handelskriget mellan USA och Kina och/eller andra positiva globala konjunkturtecken få den allmänna flykten till dollarn att vända och därmed även gynna den svenska kronan.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.