Dollar
Kronan stiger kraftigt mot dollarn
De svenska obligationsräntorna har under torsdagen stigit något, i linje med de tyska motsvarigheterna. De amerikanska räntorna är samtidigt under fortsatt press efter gårdagens protokoll från Federal Reserve, som signalerade att en första räntehöjning kan dröja.
Den svenska kronan har stärkts generellt, och i synnerhet mot dollarn. Den amerikanska valutan försvagades något mot euron efter gårdagens protokoll och pressades ytterligare efter inköpschefsindex från Europa under förmiddagen.
“Huvudfrågan är huruvida vi kommer att se en återhämtning i den amerikanska datan för det andra kvartalet. Det kommer att vara huvudmotorn i valutamarknaderna under de kommande veckorna”, menar BNP Paribas.
Inköpschefsindex för tillverkningssektorn från EMU inkom under förmiddagen på 52,3 i maj, mot väntade 52,1 och högre än förra månadens 52,0. Dito för tjänstesektorn var däremot lägre, medan det kombinerade indexet sjönk till 53,4 från 53,9.
Det franska kombinerade indexet överraskade på uppsidan, medan det tyska däremot sjönk till 52,8, den lägsta siffran för året.
“Detta är den andra månaden med en nedgång, och ställer frågan om PMI har toppat för den här gången? Det är mycket troligt då de många medvindarna i början av året har börjat avta”, kommenterar Handelsbanken, som inte ser några tecken på att återhämtningen i euroområdet kommer att accelerera.
Bytesbalansen för EMU-länderna uppgick vidare till +18,6 miljarder euro under mars månad, mot +26,4 miljarder i februari.
Pundet stärktes på en oväntat stark detaljhandel i april. Försäljningen steg med 4,7 procent i årstakt, mot väntade +3,7 procent. Enligt den brittiska statistikbyrån fick handeln en hjälpande hand av det varma vädret och lägre kostnader till följd av de låga mat- och oljepriserna.
Svensk statistik under morgonen visade att hushållens finansiella sparande uppgick till 56 miljarder under årets första kvartal. Samtidigt steg låneskulderna med 45 miljarder, vilket är den högsta ökningen under ett första kvartal sedan statistiken inleddes 1996.
Under dagen inleds EU-toppmötet i Riga. Grekland står ej på agendan, men den finansiella situationen väntas diskuteras vid sidlinjen, och Greklands premiärminister kommer att träffa Tysklands ledare Angela Merkel och Frankrikes Francois Hollande under kvällen.
Enligt källor till Süddeutche Zeitung överväger eurogruppen att förlänga det finansiella stödet till Grekland. Enligt uppgifterna anges det kunna vara det bästa alternativet för att rädda landet från konkurs och ett oavsiktligt utträde ur EMU.
Möjligtvis kan det nuvarande räddningsprogrammet till Grekland förlängas till hösten och ett beslut förväntas före G7-toppmötet i juni, uppger tidningen.
Den sammantagna tolkningen av Federal Reserves protokoll som presenterades på torsdagskvällen var att den svaga starten på året har ökat osäkerheten avseende utsikterna. Direktionen var splittrad kring orsaken till den ekonomiska inbromsningen och det mesta pekar på att det inte kommer att ske en räntehöjning den närmaste tiden.
Statistik under morgonen visade att Kinas inköpschefsindex steg till preliminära 49,1 i maj från 48,9 i april, vilket var något svagare än förväntningarna. Produktionsindex sjönk från 50,0 till 48,4, vilket var den lägsta nivån på 13 månader och första gången under 50-nivån i år.
Japans inköpschefsindex för tillverkningssektorn steg till preliminära 50,9 i maj, från 49,9 månaden innan.
I eftermiddag väntas USA-statistik över nya arbetssökande, konsumentförtroende, inköpschefsindex, husförsäljning, ledande indikatorer samt Philly Fed-index. Konsumentförtroende för EMU är också att vänta under eftermiddagen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.