Dollar
Kronkursen stärks
“Fed-ledamöternas retorik är oförändrad och en räntehöjning är fortfarande på bordet”, kommenterar DNB i spåren av fredagens svaga amerikanska arbetsmarknadsstatistik.
Dollarn har överlag återhämtat sig något efter att ha tappat en hel del efter den amerikanska jobbdatan. Euron gynnas dock av att detaljhandeln utvecklades starkare än väntat i augusti, enligt siffror från Eurostat.
Kronan stöds av ett överraskande starkt svenskt inköpschefsindex för tjänstesektorn samt industristatistik som var något ljusare än väntat. Tjänsteproduktionen nådde dock inte upp till förväntningarna under månaden, vilket dämpar sentimentet.
“Tillverkningsproduktionen återhämtade sig mer än väntat i augusti, även om trenden förblir svag. Det är samtidigt uppmuntrande att orderingången fortsätter att stiga”, kommenterar Andreas Wallström, chefsanalytiker vid Nordea Markets, som pekar på att orderingången på hemmamarknaden uppvisar en tydlig uppåtriktad trend sedan i mars.
“Indikatorerna är hyfsat blandade, men sammantaget förväntar vi oss en gradvis återhämtning i tillverkningssektorn framöver”, uppger Wallström.
Sveriges industriproduktion steg med 3,8 procent i årstakt under augusti, vilket överträffade marknadens förväntan om en årstakt på +0,5 procent enligt SIX News enkät. Vissa nedrevideringar för juli noterades dock.
Orderingången till den svenska industrin ökade samtidigt med 9,4 procent årstakt, vilket var aningen lägre än juli månads årstakt.
Den svenska tjänsteproduktionen steg i augusti med 1,9 procent i årstakt, vilket var under marknadens förväntan om +3,2 procent enligt SIX enkät.
Det svenska inköpschefsindexet för tjänstesektorn steg från 52,4 till 57,0 i september och överträffade väntade 53,5 enligt SIX News enkät.
“Tjänstesektorn fortsatte att växa i stadig takt med samtliga index i tillväxtzonen. På uppsidan bidrog främst orderingången medan leverantörernas leveranstider påverkade tjänste-PMI negativt”, kommenterade Swedbank och Silf som sammanställer datan.
Index ligger “nu mer i linje med Konjunkturinstitutets undersökningar. Förvänta en hälsosam tillväxt”, kommenterade Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker för Nordea Markets, efter statistiken.
Definitivt inköpschefsindex för tjänstesektorn i EMU uppgick till 53,7 i september jämfört med 54,4 månaden innan. Det preliminära utfallet för september och tillika marknadens förväntningar var 54,0.
“Det slutliga PMI-utfallet kom in något under det tidigare preliminära utfallet men lämnar fortsatt en signal om att EMU:s ekonomi har växt med 0,4 procent under det tredje kvartalet”, kommenterade Markits chefsekonom Chris Williamson.
Storbritanniens inköpschefsindex för tjänstesektorn, där det inte meddelas några preliminära utfall, sjönk från 55,6 till 53,3 i september. Det var en besvikelse jämfört med marknadens förväntan om en viss ökning.
Fed-ledamoten Eric Rosengren uppgav under natten till måndagen att han fortfarande förväntar att centralbanken höjer räntorna i år, trots den svaga sysselsättningsrapporten för september. Rapporten kan dock signalera en mer betydande ekonomisk inbromsning som senarelägger den penningpolitiska åtstramningen.
Fed-kollegan James Bullard uppgav under ett tal på fredagskvällen att han fortsatt vill att centralbanken ska börja höja styrräntorna så länge det sker gradvis.
Japans inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 51,4 i september från 53,7 föregående månad.
“Den senaste datan pekade på en inbromsning i expansionen för Japans tjänstesektor. Både tjänstesektorns aktivitet och nya order expanderade i svagare takt mot slutet av det tredje kvartalet”, kommenterade Markit-ekonomen Amy Brownbill.
Portugals regeringskoalition med premiärminister Pedro Passos Coelho fick klart fler röster i parlamentsvalet än huvudoppositionen. Det oväntat starka resultatet för premiärministern ökar chanserna men säkerställde inte Pedro Passos Coelhos position som premiärminister i för landet i ytterligare fyra år.
I eftermiddag väntas inköpschefsindex för tjänstesektorn från USA.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.