Krugmans varning: Detta kan leda till nästa ekonomiska depression

Den amerikanske ekonomen och nobelpristagaren Paul Krugman anser att det kan få allvarliga konsekvenser om USA:s ekonomi alltför snabbt åter öppnar upp.
Paul Krugman. Foto: Anders Wiklund/TT

I sin krönika i New York Times skriver Paul Krugman om den allvarliga ekonomiska situationen i USA och hur arbetslöshetssiffrorna har ökat lavinartat.

Han menar samtidigt att en återhämtning kan ske kvickt, om man får kontroll över coronaviruset. Han poängterar dock att han med detta inte menar att “platta till kurvan”, utan att “krossa kurvan”, det vill säga att få ned kurvan över smittade drastiskt. Som exempel på länder han anser har krossat kurvan nämner han Sydkorea, Grekland och Nya Zeeland.

Här menar han dock att social distansering, testning och smittspårning är nyckeln och han riktar han skarp kritik mot hur Trump-administrationen hanterar detta.

“På sistone är allt vi hör från Vita huset att vi behöver öppna upp vår ekonomi, trots att vi inte är närmelsevis där vi behöver vara för att kunna göra detta utan att riskera en andra våg av infektioner”, skriver han och påstår att administrationen inte heller vill ge den sortens ekonomiskt stöd som skulle kunna upprätthålla social distansering utan att skapa ett extremt ekonomiskt trångmål.

Han går vidare med att skriva att denna linje kan skapa en ny ekonomisk depression genom att få ut en del folk i arbetslivet igen och därigenom skapa en ytterligare smittspridning. En stigande smittspridning skulle sedan åter få folk att socialt distansera sig, vilket än en gång skapar massarbetslöshet och osäkerhet, utöver en ytterligare våg av sjukdomsfall.