Kursraketens tid är förbi
Vänta. Det är lätt att ryckas med på aktiemarknaden. När den ekonomiska tillväxten är svag och räntan är noll jagar investerare all form av tillväxt. Bolag som visar minsta tecken på tillväxt, gärna organisk, värderas med en allt högre premie på börsen. Extra fart kan det bli om tillväxten skjuter i höjden ett enskilt kvartal, som i medicinteknikbolaget Boule Diagnostics.
Aktien har stigit med drygt 60 procent sedan rapporten i augusti, varav nästan 20 procent den senaste månaden. Den som lyckosamt köpte aktien för ett halvår sen har sett kursen nästan trefaldigas. Vad ligger bakom denna kursrusning och är aktien fortsatt köpvärd?
Small cap-listade Boule Diagnostics utvecklar, tillverkar och säljer instrument och förbrukningsvaror för automatisk blodcellsräkning. Boule säljer instrumenten och låser sedan instrumenten till den egenutvecklade förbrukningsvaran. Den skrala lönsamheten på instrumentsidan kompenseras av den höglönsamma försäljningen av egna förbrukningsvaror, vilket innebär återkommande intäkter för bolaget.
Blodcellsräkning är världens vanligaste diagnostiska test och är ofta det första testet som görs för att få en snabb och allmän bild av hälsoläget hos en patient eller ett djur. Marknaden för decentraliserad blodcellsräkning (mindre sjukhus och vårdcentraler) är värd cirka 5 miljarder kronor och växer globalt i en relativt modest takt på 2–3 procent per år. I vissa utvecklingsländer är dock tillväxttakten cirka tio gånger högre i nuläget. Boule Diagnostics har en global marknadsandel kring 6 procent.
Förra året passerade för första gången Boules omsättning för egna förbrukningsvaror omsättningen för instrument. Förbrukningsvaror lär fortsätta öka som andel av totala intäkterna, något som successivt kommer förbättra rörelsemarginalen, som uppgick till 11 procent det första halvåret. Den senaste tolvmånadersperioden omsatte instrumentdelen 136 miljoner kronor, motsvarande 37 procent av bolagets intäkter.
Den senaste tidens uppvärdering av aktien triggades av halvårsrapporten som visade på 29 procents tillväxt under andra kvartalet. Det är dock vanskligt att dra för stora slutsatser kring ett enskilt kvartal, då enskilda order kan få stor påverkan. Boule vann tidigare i år stora upphandlingar i Indien och Mexiko. Även om inte ordervärdena har kommunicerats bör de ligga mellan 15 och 20 miljoner. Den underliggande tillväxten lär dock fortfarande ligga i samma härad som under de senaste fem åren, kring 6 procents årlig tillväxt.
Som ytterligare bidragande orsaker till tillväxten pekar vd Ernst Westman även på prishöjningar i början av året och att allt fler av den nya, dyrare instrumentgenerationen säljs. Bruttomarginalen har stigit i takt med nya instrument och en högre andel förbrukningsvaror, från tidigare nivåer kring 38–40 procent för tio år sedan till nivåer kring 48 procent i dag.
Boule Diagnostics är inne i en positiv fas och bör ha goda utsikter att fortsätta växa i sin historiska takt framöver.
När andelen egna förbrukningsartiklar växer som andel av försäljningen bör lönsamheten lyfta ytterligare. Målsättningen om 13 procents rörelsemarginal närmar sig, även om det inte ligger i våra prognoser för i år eller nästa år. På börsen har dock investerarna prisat in väl mycket efter den senaste tidens kursrally.
På prognosen för innevarande år värderas aktien till p/e 25 och ev/ebit 20. Det är mer än fullvärderat. Aktiemarknaden har extrapolerat utfallet från andra kvartalet, vilket i våra ögon är riskabelt. Det lär komma bättre ingångslägen framöver. Vänta.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.