Kursrally för SCA

SCA:s aktie lyfter kraftigt på börsen efter en delårsrapport där skogskoncernen flaggar för en stor uppskrivning av värdet på skogstillgångar.

Efter 20 minuters handel har aktien stigit drygt 5 procent.

SCA redovisar en vinst före skatt på 929 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Det är ett vinstfall på 24 procent jämfört med ett år tidigare, då vinsten låg på 1 218 miljarder kronor.

SCA toppar prognosernaSkogsbolaget SCA:s ebitda-resultat blev 1.364 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2019. 

Nettoomsättningen steg 5 procent till 4 975 miljoner kronor.

Jämfört med andra kvartalet sjönk omsättningen med 5 procent till följd av lägre försäljningspriser inom massa, papper och trä, enligt SCA.

”Efterfrågan på SCA:s produkter under kvartalet var generellt sett svagare än föregående kvartal och marknadspriserna sjönk för samtliga produktområden. SCA har fortsatt starkt fokus på kostnadskontroll och kassaflöde”, skriver SCA i delårsrapporten.

SCA flaggar samtidigt för att man till följd av en ny redovisningsmetod omvärderar skogsinnehavet vid årsskiftet.

SCA höjer värderingen av skogsinnehavetSCA planerar att vid årsskiftet ändra redovisningsmetod för värdering av bolagets skogsinnehav så att den baseras på marknadsvärdet beräknat utifrån transaktioner i de områden SCA har skogsmark. 

”Nu tillgängliga transaktionspriser och kända virkesförrådsdata indikerar ett marknadsvärde på 63-67 miljarder kronor, jämfört med dagens redovisade värde om 34 miljarder kronor”, skriver SCA.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.