Kvinnor föredrar räntefonder – män väljer aktiefonder

Enligt en undersökning som Kantar-Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och Robur väljer män i större utsträckning aktiefonder, medan många kvinnor föredrar räntefonder.
räntefonder aktiefonder
Fondsparande. Foto: Henrik Montgomery / TT och Pixabay

Enligt undersökningen uppger 94% av kvinnorna uppger att de har någon form av sparande och ungefär lika många män som kvinnor sparar i fonder. Dock föredrar många kvinnor räntefonder medan män i större utsträckning väljer aktiefonder. Swedbank noterar att en ränte- eller blandfond normalt sett innebär en lägre risk, dock med en lägre möjlighet till avkastning.

”Kvinnor tjänar generellt sett mindre än män. Då är det svårare att få pengar över att spara och det kan också kännas tryggt att ta lägre risk i sitt kapital”, säger Madelén Falkenhäll, privatekonomisk expert på Swedbank.

Samtidigt som fler kvinnor än män vill lära sig mer om sparande är kvinnor mer osäkra på vad de bör göra med sitt sparande när börsen faller eller när inflationen är hög.

”I tider när börsen faller bör den vanliga fondspararen ta det lugnt. Sparandet på börsen är långsiktigt och historiskt sett följs nedgångar av uppgångar”, säger Matilda Persson, produktspecialist på Swedbank Robur.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.