Låg sannolikhet att Riksbanken höjer med mer än 50 punkter enligt ränteinvesterare

En majoritet av de största svenska ränteinvesterarna tror på en höjning med 50 punkter vid juni-mötet för Riksbanken. Totalt uppger 80% att det blir en höjning av den digniteten. Det framgår av SEB:s enkät med marknadens aktörer.
Riksbanken
Riksbanken. Foto: Hasse Holmberg / TT
Nära 60% tror på ytterligare en lika stor höjning i september. Prognoserna är linje med bankens egna förväntningar.

En väldigt liten grupp tror på en större höjning än 50 punkter från Riksbanken vid ett möte under 2022. 4% uppger att de är säkra på en sådan höjning, vilket är lika många som anser att det inte alls är sannolikt att det blir en så stor höjning.

”I slutet av detta år står styrräntan på 1,50% vilket också är i linje med vår prognos och väntad räntebana från Riksbanken”, skriver storbanken och fortsätter.

”Andra intressanta observationer är att marknaden inte tror på att fallande huspriser kommer stoppa Riksbankens höjningar utan det är endast en försämrad utsikt för tillväxten som skulle ha påverkan (vid sidan av att inflationen faller tillbaka).”

Hälften av de tillfrågade tror inte att ytterligare svaghet i kronan kommer att påverka penningpolitiken. I den andra hälften tror en majoritet att 11,00 i EUR/SEK är en ”gräns” som om den passeras kommer innebära att Riksbanken behöver agera i en mer hökaktig riktning för att begränsa effekterna av stigande importerad inflation.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.