Låga förväntningar på Ericssons rapport
Ericsson väntas redovisa ett resultat före skatt på drygt 530 miljoner kronor jämfört med en vinst på drygt 6 miljarder för motsvarande period förra året. I årets resultat inkluderas en reavinst på 5,5 miljarder kronor från försäljningen av aktier i amerikanska Juniper.
Borträknat reavinsten blir det en förlust på nära fem miljarder kronor jämfört med en vinst på 4,6 miljarder kronor förra året. När Ericsson vinstvarnade den 12 mars flaggade bolaget för att förlusten skulle hamna på mellan 4 och 5 miljarder kronor.
Nokia väntas redovisa ett resultat före skatt på 1,3 miljarder euro, helt i lnje med fjolårets resultat. Räknat per aktie blir det 0,18 euro, vilket är något lägre än Nokias egen prognos på 0,19 euro.
Det framgår av Direkts och SME:s sammanställning av nära 20 mäklarfirmors prognoser inför rapporterna.
För helåret 2001 räknar analytikerna med att Ericsson gör en vinst på 11,1 miljarder kronor, inklusive reavinster. För nästa år väntas vinsten hamna på 28 miljarder kronor, det vill säga lika mycket som Ericsson tjänade under 2000.
Noterbart är att fjolårets resultat var belastat med alltfrån reavinster, nedskrivningar och förluster från mobilrörelsen. Analytikerna räknar med att mobiltelefonerna gör förlust både i år och under 2002. Ingen tror på företagsledningens besked om att mobiltelefonerna ska göra vinst under det andra halvåret i år.
Den verkliga vändningen för Ericsson kommer 2003. Då väntas Ericsson tjäna 45 miljarder kronor.
Den stora frågan för Ericsson blir hur ledningen väljer att lägga fram det nya besparingsprogrammet som sänka kostnaderna med 20 miljarder kronor fram till 2002. Av det som hittills kommit fram väntas 10.000-tals anställda förlora jobben.
Viktigt blir också vad Ericsson säger om tillväxten. Vid bokslutet gjorde Ericsson bedömningen att tillväxten skulle bli 15 procent under 2001. Det är det ingen som verkar tro på. I genomsnitt väntar sig analytikerna en tillväxt på drygt fem procent till knappt 290 miljarder kronor. Rörelsemarginalen, exklusive Juniperförsäljningen vänta hamna på svaga 2,8 procent.
När bokslutet presenterades räknade Ericsson med en tillväxt på 15-20 procent och en rörelsemarginal på 6-8 procent. Frågan blir också om VD Kurt Hellström vågar stå fast vid prognosen om en tillväxt på 20 procent på systemsidan. Till detta kommer tecken på prispress.
Oron för Ericssons finansiella ställning har också tilltagit och det finns en rädsla bland analytiker att förlusterna på mobiltelefonerna gett Ericsson ett så svagt kassaflöde att det tvingar fram en nyemission för att stärka balansräkningen redan i år.
För Nokia ser det bättre ut. Resultatet före skatt väntas hamna på 6,3 miljarder euro i år, en halv miljard högre än under förra året. Nästa år stiger vinsten ytterligare till 8,2 miljarder euro och 2003 tjänar Nokia 10,2 miljarder euro.
Trots utsikterna finns en viss skepsis hos analytikerna. Nokia väntas backa från prognosen om en tillväxt i den övre delen av intervallet 25-30 procent under första halvåret i år, liksom målet omatt växa 25-35 procent per år fram till 2003.
Försäljningen av mobiltelefoner väntas öka 15-20 procent under det första kvartalet. Tisdagnattens rapport från amerikanska Motorola tyder på att Nokia fortsatt ta marknadsandelar på bekostnad av konkurrenterna. Därmed ser det ut som om Nokias prognos om en marknadsandel som ska stiga från 32 procent till 40 procent kan falla in. Nokia räknar själv med att den globala försäljningen av mobiltelefoner hamnar kring 450-500 miljoner telefoner under 2001.
Oron för Nokia handlar mer om företagets möjlighet att hålla rörelsemarginalen. Under fjolåret hamnade rörelsemarginalen på 22,3 procent och tiden med 25 procentig marginal på telefonerna tror ingen analytiker kommer tillbaka.
Prispressen under det första kvartalet har sänkt den under 20 procent. Nokia sa i januari att bolaget skulle nå en marginal på åtminstone 20 procent senast under det fjärde kvartalet i år. Under fjolåret sjönk rörelsemarginalen för Nokia Network till 17,6 procent, från en marginal på 19,1 procent under 1999.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.