Lagarde varnar för kris liknande 2008

Europa riskerar en större ekonomisk chock i likhet med finanskrisen om inte ledare agerar skyndsamt. Det sade Christine Lagarde under ett konferenssamtal med EU-ledare sent på tisdagen, rapporterar Bloomberg News.

Utan koordinerat agerande i Europa ”kommer vi se ett scenario som kommer påminna många av oss om finanskrisen 2008”, sade hon enligt en källa till Bloomberg News.

Med rätt respons kommer chocken visa sig vara tillfällig.

Christine Lagarde sade att ECB tittar på alla verktyg inför mötet senare i veckan, särskilt alternativ för att erbjuda ”superbillig” finansiering och försäkra att likviditet och kredit inte torkar upp.

Hon sade samtidigt att åtgärderna bara fungerar om regeringarna ställer sig bakom dem också, med åtgärder för att försäkra att bankerna fortsätter låna ut till företag i drabbade områden.

ECB-rådet planerar komma med ett ordinarie räntebesked i morgon torsdag vid 13.45.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.