Läget på arbetsmarknaden förbättras – men långtidsarbetslösheten rekordhög

Arbetslösheten fortsätter minska. Men samtidigt är långtidsarbetslösheten fortsatt rekordhög. Det skriver Arbetsförmedlingen i sin senaste rapport.
Arbetslöshet, arbetslösheten
Foto: Jessica Gow/TT

Arbetslösheten har återhämtat sig i takt med att pandemirestriktionerna lättats. Nu är den tillbaka på samma nivå som före pandemin och väntas fortsätta minska under 2022 och 2023. Myndigheten prognostiserar en genomsnittlig arbetslöshet på 7,1% under 2022, och 6,8% under 2023. I år beräknas nivån ligga på i genomsnitt 7,9%. Det skriver Arbetsförmedlingen i sin senaste rapport.

Dock oroar fortsatt den höga långtidsarbetslösheten.

”Arbetsförmedlingens arbete och resurser koncentreras nu till stor del på att förhindra och bryta långtidsarbetslösheten. Det handlar om en kedja av insatser med utbildning, praktik och subventionerade anställningar”, säger Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Winsth: Det ska löna sig jobba – arbetslinjen är viktig

Effekterna av pandemin bedöms därför som långvariga och antalet arbetslösa som varit utan arbete i mer än 24 månader fortsätter att öka från rekordhöga nivåer, skriver Arbetsförmedlingen. Antalet arbetslösa som varit utan arbete i mer än 24 månader närmar sig 100 000 personer.

Trots den höga arbetslösheten råder dock brist på arbetskraft. Särskilt under de branscher som drabbats hårdast under pandemin syns nu en ökad efterfrågan på arbetskraft. Arbetsförmedlingen menar att det är troligt att allt fler arbetsgivare ser en ökad brist på arbetskraft med efterfrågade kompetenser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.