Lågkonjunkturen hotar de nya marknaderna

De senaste årens tillväxtboom i Asien och Östeuropa har glatt placerarna. Men frågan är om det inte är dags att bli försiktig igen. En kommande konjunkturnedgång kan slå hårt mot tillväxtmarknaderna.

Man kan köra rakt norrut från Hongkong in i södra Kina i flera timmar utan att känslan av att befinna sig på en byggarbetsplats viker ett ögonblick. Det är en tydlig illustration av Kinas höga tillväxt, 9,5 procent förra året och enligt prognosen 8,7 procent i år.

Kina, Asiens nya motor, håller på att bli en av världens mest lockande emerging markets, eller tillväxtmarknader/utvecklingsmarknader. Allt fler placerare blickar österut, och de blidkas av att det totalitära kommunistpartiet på sin väg mot marknadsekonomi och ökat välstånd blivit starkt pragmatiskt.

HOTAD TILLVÄXT: Molnen tornar upp sig kring tillväxtraketerna i Asien och Östeuropa.

Staten jobbar hårt med att göra sina bolag börsfähiga, bland annat byter de ut företagsledningar som en gång rekryterades för sin lojalitet, mot mer ekonomiskt sinnade affärsmän. Aktiviteten inom noteringar och kapitalanskaffning har också ökat kraftigt, i såväl Kina som Indien och övriga Asien.

Enligt färsk statistik från Ernst & Young stod Asien förra året för hälften av världens alla börsintroduktioner, till ett värde av totalt 40 miljarder dollar, vilket är något mer än Nordamerika som helhet. Ser vi till enskilda marknader ligger förutom USA Japan, Kina och Australien i topp.

Men samtidigt som aktiviteten är hög, delvis driven av utländska investerare, vittnar analytiker om att Kina saknar en fungerande obligationsmarknad och aktiemarknaden är väldigt outvecklad.

– Ägandet i bolagen är inte särskilt spritt, likviditeten är ofta är låg och det är svårt att tolka rörelserna på börserna. Vinsttalen är heller inte alltid korrekta, säger Mats Nyman, aktiestrateg på Handelsbanken.

Detsamma gäller för många unga marknader, som Rumänien och Kroatien på Balkan. Här får förvaltarna jobba hårt för att hitta investeringar, därför att det är ont om börsfähiga bolag och många är antingen statligt ägda eller har andra ägare som inte vill sälja. Den fria floaten är liten eller obefintlig.

Tvära kast att vänta
En utvärdering av emerging markets får också ses i ljuset av att utvecklingen brukar karaktäriseras av tvära kast och flera av dem har en kraftig uppgång bakom sig de senaste åren, exempelvis Östeuropafonderna. Även i år har många tillväxtländer utvecklats mycket väl jämfört med resten av världen, Alfred Bergs och Föreningssparbankens Rysslandsfonder har stigit med runt 20 procent, och globala emerging marketsfonderna har en uppgång på i snitt 12-16 procent.

När det gäller just Östeuropa höjde Financial Times ett varnande finger häromdagen. Varningen gäller de galopperande lönekostnaderna i de här länderna, som gör att de håller på att förlora en viktig konkurrensfördel gentemot övriga Europa. En undersökning gjord av ABN Amro visar att Tyskland nu är mer konkurrenskraftigt när det gäller produktionskostnad per enhet än Tjeckien, Estland och Lettland. Och 2003 investerade Tyskland mer i Asien än i tillväxtländerna i Europa för första gången sedan 1991. Det stigande kostnadsläget innebär att Östeuropa håller på att mogna, vilket kommer att sänka tillväxten där framöver.

Dessutom kommer dagligen signaler om att konjunkturen i USA och Europa är på väg ned, och det är en allmän uppfattning att utvecklingmarknaderna drabbas hårdare än mogna marknader i nedgångar.

– Man brukar säga att när USA hostar så får emerging markets förkylning, och när USA är förkylt får emerging markets influensa. Även om det här kan vara på väg att ändras, emerging markets klarade sig bättre i nedgången 2001-2002 än de gjort historiskt, anser jag att mot bakgrund av den kraftiga uppvärdering som har skett av de här marknaderna är det mer risk än chans på ett års sikt, säger Jonas Lindmark, analyschef på fondsajten Morningstar.

Men en del bedömare anser att Asien har mer att ge än de andra tillväxtmarknaderna och att Asien är friare från USA.

– Det ser ljusast ut i Asien både vad gäller tillväxten och riskbilden. Kina är lokomotivet, varken de eller Indien är så beroende av den globala ekonomin än. Asien har det senaste decenniet skaffat sig en egen konjunkturcykel, som tenderar att ligga lite före USA. Det innebär att även om vi får se en avmattning även i Asien när USA bromsar så vänder det upp först där, säger Martin Carlens, makroanalytiker Emerging markets på Handelsbanken.

Med tanke på att Emerging markets utgör en stor del av den globala marknaden, om än större räknat i befolkning än börsvärde, finns det skäl att ha en viss närvaro här. Men man ska ha realistiska förväntningar och inte räkna med att avkastningen år efter år ligger dubbelt så högt här som på mogna marknader.

Avkastningen lär inte följa BNP
Ett vanligt misstag är att man räknar med att potentialen automatiskt är större i länder där BNP per capita ligger väsentligt mycket lägre än i Europa och USA. Men det är inte alls givet att det skulle innebära att avkastningen på börsen blir bättre i de fattigare länderna. Det finns inget som säger att aktiekurserna kommer att följa BNP.

– Grundproblemet är att man utgår ifrån att antalet aktier skulle vara konstant samtidigt som ekonomin växer, men så är det ju inte. Nya företag startas, befintliga bolag gör nyemissioner et cetera, säger Jonas Lindmark.

Han pekar på en undersökning gjord av London Business School/ABN Amro nyligen, som visar att de bolag som har lägst BNP-tillväxt, alltså mogna marknader, ofta ger den högsta avkastningen på börsen.

– Det beror sannolikt på att placerarna diskonterar historiska förlopp i alltför stor utsträckning, man tror att börser som gått starkt historiskt fortsätter att stiga kraftigt och tvärtom.

Trots de stora kasten på tillväxtmarknaderna fortsätter svenska sparare att sugas till dem. I dagarna startar Robur en ny Balkanfond på grund av det starka kundtrycket.

VARNINGSSIGNALERNA:
– Samtliga tillväxtmarknader är i någon mån beroende av USA som är på väg ned
– Många av dem har stigit kraftigt de senaste åren, risk för investeringsbubbla
– Likviditeten är ofta låg på outvecklade börser vilket ökar risken
– Valutarisker och högre transaktionskostnader äter upp vinsten
– Ingen statistik visar att emerging markets går bättre än mogna marknader över tiden

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.