Laddar

Lägre kurser väntas på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen väntas öppna under nollstrecket på måndagen efter breda nedgångar på de asiatiska börserna.

Den senaste tidens intensiva rapportperiod har nu avtagit och inga rapporterande bolag ses för dagen. I Grekland ska förhandlingarna kring ett tredje stödpaket inledas under dagen för att på allvar ta fart på tisdag.

Grekland, som under fredagen i förra veckan formellt ansökte om ett tredje nödlån från IMF, kommer på måndagen att inleda de tekniska förhandlingarna med dess långivare, IMF, EU-kommissionen och ECB gällande ett tredje stödpaket efter att mötet i fredags flyttats fram.

Vidare har ECB avvisat ett förslag från Grekland om att utan restriktioner åter öppna de finansiella marknaderna i landet för inhemska och utländska handlare vilket gör det osannolikt för Atenbörsen att öppna på måndagen. Den grekiska börsen har varit stängd sedan den 26 juni.

På råvarumarknaden fortsätter priset på metaller att sjunka efter ny oro på de kinesiska finansmarknaderna där Shanghai Composite backade med nära 4 procent på måndagen. Även guldpriset ses lägre och går mot den lägsta nivån på över fem år.

Bland morgonens bolagsspecifika nyheter har det meddelats att Astrazeneca tecknat avtal om att sälja läkemedlet Caprelsa till Genzyme för 300 miljoner dollar.

Kraft- och automationsföretaget ABB har erhållet en order av EPC-företaget Kvaerner värd 24 miljoner dollar. Ordern avser utbyggnad av Norske Shell för att stärka driftsäkerheten och minimera nätförlusterna vid gasanläggningen Nyhama. ABB:s aktie handlas dessutom för dagen exklusive utdelning på 0,17 Schweizerfranc vilket motsvarar 1,52 kronor.

Senare under förmiddagen väntas finansmarknadsstatistik för juni månad vilket följs upp av den veckovisa statistiken från arbetsförmedlingen. Veckans höjdpunkt inträffar på onsdag då den amerikanska centralbanken Federal Reserve håller FOMC-möte där investerare letar efter signaler om när en första räntehöjning kan tänkas ske.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.