Lägsta finansiella sparandet sedan 2015

Hushållens finansiella sparande, nysparandet minus skuldökningen, uppgick till -14 miljarder kronor fjärde kvartalet, vilket var det lägsta finansiella sparandet sedan tredje kvartalet 2015.

Det rapporterar SCB.

Nysparandet i finansiella tillgångar var 50 miljarder kronor medan skulderna ökade med 64 miljarder kronor under kvartalet.

Hushållen nettoköpte under fjärde kvartalet 2019 aktiefonder och andra fonder för 7 respektive 6 miljarder kronor samtidigt som räntefonder nettosåldes för 1 miljard.

Under helåret 2019 nettoköpte hushållen fonder för 25 miljarder, vilket kan jämföras med helåret 2018 då hushållens nettosålde fonder för 13 miljarder kronor.

Hushållens nettoinsättningar på bankkonto var de lägsta på över fyra år och uppgick under fjärde kvartalet 2019 till 3 miljarder kronor.

Nettoinsättningar för helåret 2019 var 94 miljarder kronor vilket kan jämföras med 131 miljarder för 2018.

Den årliga tillväxttakten på lån uppgick till 4,8 procent under fjärde kvartalet. Under 2016 var tillväxttakten på lån kring 8 procent, sedan dess har tillväxttakten kontinuerligt avtagit. Under 2019 har tillväxttakten på lån fortsatt att avta men inte i samma omfattning som tidigare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets