Lågt intresse för att buda på bostäder

Det råder alltjämt ett låg budintresse på bostadsmarknaden, skriver Svensk Mäklarstatistik i ett pressmeddelande.
Lågt intresse för att buda på bostäder - mäklare visning fastighet
Foto: Robin Bäckman / TT

Intresset för budgivningar återspeglas i skillnaden mellan utgångspris och slutpris.

”Skillnaden föll kraftigt under 2022 och ligger alltjämt på låga nivåer”, skriver Svensk Mäklarstatistik.

Bland orsakerna finns ökande räntekostnader och inflation som lett till högre kostnader för att äga sitt boende. Särskilt tydligt är det på villamarknaden. Trenden efter sommaren är uppåt men mycket pekar på att de låga nivåerna fortsätter en tid.

Runt årsskiftet 22/23 sjönk skillnaden under noll, alltså att bostäder i genomsnitt såldes under annonserat pris. För villamarknaden varade perioden sex månader på riksnivå. För både villor och bostadsrätter har kvoten vänt sen dess och lagt sig på låga men positiva nivåer.

Bland storstadsområdena fortsätter kvoten att ligga under noll i Malmöområdet medan Stockholm ligger mer stabilt positivt. Göteborg ligger mellan de båda andra, både för bostadsrätter och villor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.