LÄKEMEDEL: P&U i moll Astra i dur

Det ser riktigt dystert ut för Pharmacia & Upjohn, även påsikt. För Astra är utsikterna ljusare, särskilt om nya produkterkan få fart på försäljningen i Europa.

Niomånadersrapporterna från de två läkemedelsbolagen Pharmacia &Upjohn (P&U) och Astra skiljer sig åt en hel del. För P&U gårdet mesta i moll, i Astra överväger dur.

P&U visar en fortsatt vikande försäljning, minus sex procentunder perioden. Vinsten, justerat för engångseffekter, gick ned24 procent. Resultatet fortsätter att belastas med betydandeomstruktureringskostnader. Rapporten var sämre än väntat ochkursen justerades tre procent, men återhämtade sig senare. Deetablerade produkterna fortsätter att tappa. Nästan ingen avkoncernens stora produkter uppvisar ökad försäljning. Meroroande är att ett par av de nyintroducerade medicinerna verkarha det motigt. Det gäller särskilt Camptosar, mot svårbehandladtjocktarmscancer, som haft en successivt vikande försäljning omman ser till kvartalssiffrorna. Däremot har Xalatan, mot grönstarr, haft en fin utveckling.

Detrusitol, mot urininkontinens, betraktas allmänt somkoncernens intressantaste produkt. Kanske är produktenöverskattad. Upsala Nya Tidning har plockat fram dokument frånsvenska läkemedelsverket, den enda registreringsmyndighet somhittills godkänt produkten. Där framgår att produkten har ettbegränsat värde vid instabil blåsa. Någon genombrott ibehandlingen av trängningsinkontinens är det inte fråga om,enligt verket, som godkänt produkten därför att den ger färrebiverkningar än konkurrerande preparat.

Affärsvärlden sänker prognosen för P&U. 1997 lär i bästa fall geen vinst motsvarande 1,50 dollar per aktie (11 kr per aktie).Det ger ett p/e-tal på 22, vilket är lågt jämfört med andraläkemedelsaktier, som ligger runt 30. Men den framtidaresultatutvecklingen bedöms heller inte bli lika stark som förde övriga.

Astras niomånadersrapport låg i linje med förväntningarna ochkursen steg tre procent. Det positiva är den starka utvecklingeni USA, där försäljningen ökade 37 procent genom de fortsattaframgångarna för magsårsmedlet Losec. I Europa går det trögt,plus fem procent under perioden. Parallellimport har slagit hårtmot viktiga marknader som Sverige och Storbritannien.Förhoppningsvis är detta ett övergående fenomen, som kan minskaeller upphöra när EU får en gemensam valuta. Det är skillnader ivalutakurser som stimulerar denna handel.

I första hand är det dock produktlanseringar som kan vändatrenden i Europa.

Astra har två betydande preparat på gång: Atacand, mot högtblodtryck, och Oxis Turbuhaler, ett långverkandeluftrörsvidgande medel. Astra har för första gången preciseratvilka förväntningar som finns på dessa produkter. Atacand bedömskunna nå en försäljning på 6-8 miljarder kr, fem år efterlansering. Oxis väntas nå 5 miljarder kr, inom samma period. Detär mer än vad koncernens näst största produkt, astmamedletPulmicort, säljer för i år. Försäljningen för Pulmicort bör dockdra iväg åren framöver, när den nu skall lanseras i USA och påsikt även i Japan.

Affärsvärlden ändrar inte prognosen för Astra, som bedöms kunnanå en vinst kring 14,8 miljarder kr (6,40 kr per aktie, räknatpå 29 procent skatt). Det ger ett p/e-tal på bara 19. Det lärvara svårt att ändra på den låga värderingen så länge somLosecberoendet fortsätter att oroa. Många vill veta mer omforskningen. Astra har lovat att släppa mer FoU-information änbrukligt, i slutet av januari i New York. Men främst är det nogförsäljningsframgångar för nylanseringarna som kan ändraattityden till Astra.

STOR SKILLNADMkr, 9 månader Astra P&UOmsättning 32457 37860Förändr, % 15 -6Vinst 10508 5193 1)Marginal, % 32 14Avk eg kap, % 28 61) Varav 1184 mkr är fusions- och omstruktureringskostnader.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.