Landeborn: Då kan man ta börsoron med lugn

De bästa börsdagarna ofta kommer direkt efter de allra värsta – så även denna gång, skriver Danske Banks sparekonom Maria Landeborn i ett veckobrev och pekar på de faktorer som gör att man kan ta den rådande oron med lugn.

I sitt veckobrev skriver Maria Landeborn att det “bästa vaccinet en sparare kan få mot börsoro är en strategi som är anpassad till sparhorisont, riskaptit och förmåga att bära förluster”. Hon säger att man kan ta börsoron med lugn så länge som man har justerat portföljen efter dessa tre principer.

Hon poängterar även att de bästa börsdagarna ofta kommer tätt inpå de allra värsta och att den som säljer när börsen faller som mest riskerar att missa de kraftiga börsuppgångarna.

Vidare diskuterar hon hur centralbanker gått in hårt för att begränsa den ekonomiska skadan och hur stimulanspaketen lugnat marknaden åtminstone tillfälligt.

Man ska dock inte invaggas i alltför stort lugn. Viruset sprids fortfarande snabbt i USA och stora tillväxtmarknader som Indien. I Europa är krisen heller inte över ännu, även om vi ser positiva tecken på vissa håll. De allra kraftigaste kursrörelserna ligger kanske bakom oss men vi väntar oss fortfarande stora kast på marknaden”, skriver hon.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här