Lånefesten kan ge baksmälla

Collector har en spännande affärsmodell och en imponerande historik. Värderingen är dock därefter och samtidigt ska riskerna i verksamheten inte underskattas.

Det märks att det är fest bland bolagen som har låga räntor som bränsle i sin verksamhet. Ett betydande ­antal av de nyligen börsintroducerade ­bolagen tillhör de ränteheta sektorerna finans och fastigheter. I den förstnämnda kategorin fick börsen tre nya nischaktörer före sommaren: Collector, Nordax och Hoist. Tillsammans med Nordnet och Avanza bildar de därmed en grupp av finansbolag med hög tillväxt inom vissa utvalda ­nischer.

Bank- och finansföretaget Collector erbjuder ett antal finansiella tjänster till privatpersoner och företag. Privatsidan utgör nästan två tredjedelar av kreditportföljen. Tjänsteutbudet är främst privatlån och betallösningar för e-handel och detaljistkedjor, men även kreditkortstjänster och inlåning. Collector erbjuder inte bolån. Geografiskt är Norden bolagets hemmamarknad. Förra året utgjorde Sverige 57 procent av bolagets intäkter följt av Finland vid 23 procent och Norge vid 18 procent.

Till skillnad från flera av de andra mindre finansföretagen på börsen har Collector även en exponering mot företagskunder via främst ­fastighetsfinansiering, inkasso och factoring. Med Erik Selins fastighetsbolag Balder som största aktieägare på 44 procent är det kanske mindre för­vånande. Likaså att bolagets två grundare har sin bakgrund på ­Securum, bolaget som tog hand om Nordbankens dåliga krediter efter fastighetskrisen i början av 1990-talet.

Sett till de flesta parametrar är ­Collector en fantastisk tillväxtstory. ­Under de senaste tio åren har omsättningen ökat med 30 procent per år och resultatet före skatt med 42 procent per år. Under samma ­period har avkastningen på eget kapital legat över 20 procent varje år. Collector har med råge uppfyllt sina finansiella mål, att öka nettoresultatet med minst 25 procent och att ha minst 15 procents kapitaltäckning.

Samtidigt har den historiska tillväxten presterats under en tidsperiod med konstant fallande nominella räntor. Det har pressat upp bostadspriserna till rekordnivåer långt över historiska trendlinjen. Hushållens skuldsättning har ökat kraftigt under denna period och förra året ­utgjorde den genomsnittliga skulden 172 procent av hushållens disponibla inkomst.

Denna utveckling kan av naturliga skäl inte pågå hur länge som helst. Allt fler bedömare varnar för att riskerna för en rejäl sättning på bostadsmarknaden har ökat betydligt. En prisnedgång kan triggas av till exempel en sämre konjunktur och ökad arbetslöshet, vilket lär kyla av hushållens aptit på nya krediter och därmed minska efterfrågan på Collectors produkter.

Den statliga insättningsgarantin har medfört att det har flödat in pengar till den snabbt framväxande sektorn med nischaktörer likt Collector. Insättningsgarantin träder i kraft om ett institut går i konkurs eller när Finansinspektionen beslutar att insättningsgarantin ska träda in. ­Insättningsgarantin ersätter kapital och upplupen ränta upp till ett maximalt belopp motsvarande 100 000 euro per person och institut.

Den statligt uppbackade inlåningen med relativt höga räntor står i princip för hela Collectors finansiering. I dags­läget ­betalar bolaget 0,9 procent i ränta till sparare och lånar i andra änden ut för mellan 5 och 16 procent, enligt vd Stefan Alexandersson. Det är naturligtvis mycket attraktivt.

Collectors kreditportfölj har vuxit med i genomsnitt 38 procent per år sen 2006. I kreditbranschen kan dock tillväxt, som historien lärt oss, ske på bekostnad av kreditkvalitet och risktagande. Riskerna brukar dock synas först långt senare. Collectors kreditförluster är dock ännu så länge ­begränsade och trenden är fallande sett över flera år. Under andra kvartalet var kreditförlusterna 1,5 procent, att jämföra med 4,1 procent i svallvågorna efter finanskrisen. Bolaget hävdar att de successivt rör sig mot privatkunder med bättre kreditkvalitet, och att allt annat lika borde kreditförlusterna fortsätta ner framöver.

Summerat så har Collectors utveckling de senaste tio åren varit strålande. Dessutom går det knappast hitta ett mer gynnsamt marknadsläge än det som vi ser nu. Konjunkturen är trots allt hygglig, räntorna är historiskt rekordlåga och kreditförlusterna små. Samtidigt lär inte allt detta bestå. När marknadsklimatet väl vänder, så är risken trots allt relativt hög.

I det korta perspektivet ser Collector emellertid ut att leverera en fortsatt god vinsttillväxt. Bolaget har hittat flera nischer att växa i som storbankerna inte riktigt har tagit tag i. Marknadstillväxten inom privatlån har de senaste åren varit 10–15 procent. Vi förväntar oss dock att den tillväxttakten kommer att avta framöver. Samtidigt växer Collector snabbt inom betallösningar för ­e-handel och detaljistkedjor, ett segment med fortsatt ljusa utsikter med en marknadstillväxt på över 15 procent per år.

Collector introducerades på 55 kronor i juni och har därefter stigit med nästan 40 procent, vilket tagit börsvärdet till över 7 miljarder kronor. Värderingsmässigt är Collector fullvärderat i våra ögon. Bolaget förtjänar definitivt höga multiplar givet den fina historiken och den höga vinsttillväxten. Samtidigt är det lätt att glömma bort att risksentimentet snabbt vänder om räntemarknaden skakar till. Det bör också synas i multiplarna.

Företagsledningen säljer in Collector som den största konkurrenten till Klarna i Norden. Kanske är det delvis en fingervisning om hur de vill att aktiemarknaden ska se på bolaget och värderingen.

Andra jämförelsebolag är inkassobolagen Intrum Justitia och Hoist liksom nischaktören Nordax. De handlas alla med betydligt lägre multiplar än Collector, och det med all rätt givet att de inte kan uppvisa samma vinsttillväxt.

Mer relevanta jämförelseobjekt är nätmäklarna Avanza och Nordnet som båda är relativt lika i sin historik och erbjudande, dock med sparande mot privatpersoner som huvudinriktning. På våra prognoser handlas Collector på p/e 28 i år och 24 nästa år. Det innebär att en hög vinsttillväxt redan är inprisad. Värderingen är dessutom snäppet över Avanza, som ser ut att erbjuda en något högre vinsttillväxt än Collector de närmaste åren.

Störste ägaren Balder med Erik Selin i spetsen är långsiktig och historiskt har det varit en god affär att ta rygg på honom. I and­ra vågskålen finns maggropskänslan att hushållens höga kredittillväxt inte är uthållig samt att aptiten på denna typ av bolag lär variera kraftigt över tid. Den nuvarande värderingen tar inte höjd för detta, varför vi väljer att avstå aktien.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF