Lånefesten kan ge baksmälla

Collector har en spännande affärsmodell och en imponerande historik. Värderingen är dock därefter och samtidigt ska riskerna i verksamheten inte underskattas.

Det märks att det är fest bland bolagen som har låga räntor som bränsle i sin verksamhet. Ett betydande ­antal av de nyligen börsintroducerade ­bolagen tillhör de ränteheta sektorerna finans och fastigheter. I den förstnämnda kategorin fick börsen tre nya nischaktörer före sommaren: Collector, Nordax och Hoist. Tillsammans med Nordnet och Avanza bildar de därmed en grupp av finansbolag med hög tillväxt inom vissa utvalda ­nischer.

Bank- och finansföretaget Collector erbjuder ett antal finansiella tjänster till privatpersoner och företag. Privatsidan utgör nästan två tredjedelar av kreditportföljen. Tjänsteutbudet är främst privatlån och betallösningar för e-handel och detaljistkedjor, men även kreditkortstjänster och inlåning. Collector erbjuder inte bolån. Geografiskt är Norden bolagets hemmamarknad. Förra året utgjorde Sverige 57 procent av bolagets intäkter följt av Finland vid 23 procent och Norge vid 18 procent.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets