Länsförsäkringar får betala 90 miljoner till FI

Finansinspektionen ger Länsförsäkringar Bank en anmärkning och en sanktionsavgift på 90 miljoner kronor. Anledningen är att banken har haft brister i sitt arbete för att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism.
Länsförsäkringar får betala 90 miljoner till FI - Sven Eggefalk Länsförsäkringar
Sven Eggefalk, VD för Länsförsäkringar Bank

För att kunna övervaka transaktioner och kunder har Länsförsäkringar Bank använt ett automatiserat system för transaktionsövervakning. Men systemet har varit bristfälligt och det har därmed funnits risker för att banken kan ha utnyttjats för penningtvätt och finansiering av terrorism, skriver FI, i ett pressmeddelande.

”Vi ser självfallet allvarligt på att Finansinspektionen anser att vi har brister i vår transaktionsövervakning. Det är oacceptabelt både utifrån våra egna krav, kundernas förväntningar och de regelverk vi har att följa. Vi har och kommer att vidta flera åtgärder, vilket är en självklarhet för att skydda våra kunder och det samhälle vi verkar i”, säger Sven Eggefalk, VD för Länsförsäkringar Bank i ett pressmeddelande från banken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.