Lindab köper danska Airmaster

Ventilationsbolaget Lindab har tecknat avtal om förvärv av danska Airmaster, som är specialiserade på decentraliserad ventilation.
Lindab köper danska Airmaster - Lindab
Foto: Lindab

Med förvärvet lägger Lindab samtidigt grunden till ett nytt produktområde inom koncernen, med målsättningen att decentraliserad ventilation ska omsätta två miljarder kronor år 2027. Det framgår av ett pressmeddelande.

Airmaster är en dansk tillverkare av produkter för decentraliserad ventilation. De viktigaste marknaderna idag är Tyskland, Danmark, Benelux, Norge och Frankrike. Bolaget omsatte 356 miljoner danska kronor under 2022 med en rörelsemarginal på 18 procent. Airmaster har uppnått en genomsnittlig försäljningstillväxt på över 10 procent per år sedan 2015.

”Lindab har tidigare kommunicerat en ambition att nå 20 miljarder i omsättning år 2027. Vår målsättning är att produktområdet för decentraliserad ventilation då ska utgöra cirka två miljarder kronor genom en kombination av organisk tillväxt och förvärv”, kommenterar vd Ola Ringdahl.

Airmaster grundades 1991 av Kim Jensen och Henrik Stæhr som förblivit huvudägare fram till idag. Kim Jensen, som är bolagets vd kommer att fortsätta leda Airmaster som del av Lindab tillsammans med sin ledningsgrupp.

Airmaster har direktförsäljning i Danmark, Benelux och Norge och säljer huvudsakligen via distributörer på övriga marknader. Bolaget har sitt huvudkontor, utvecklingsavdelning och produktion i Aars på Jylland i Danmark och har 200 medarbetare.

Förvärvet väntas tillträdas under första kvartalet 2024, efter sedvanlig konkurrensprövning. Lindab förvärvar 100 procent av bolaget, på kassa- och skuldfri basis, för en fast köpeskilling om
650 miljoner danska kronor, motsvarande 990 miljoner svenska kronor som erläggs vid tillträdet.

En tilläggsköpeskilling kan utgå baserat på högt ställda förväntningar på Airmasters resultatutveckling under 2024 och 2025. Tilläggsköpeskillingen kan uppgå till högst 400 miljoner danska kronor, motsvarande 610 miljoner svenska kronor och regleras år 2026. Förvärvet finansieras via befintliga kreditfaciliteter och nyupptagna lån.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco