Lindab vinstvarnar

Byggmaterialbolaget Lindabs division Building Systems har under fjärde kvartalet 2014 haft en klart sämre utveckling jämfört med motsvarande kvartal föregående år till följd av svag utveckling av verksamheten i Ryssland och Vitryssland. Det framgår av ett pressmeddelande.

De preliminära siffrorna för divisionen visar en försäljning om 249 miljoner kronor (322) och ett rörelseresultat om 4 miljoner kronor (71) justerat för engångsposter.

”I fjol stod Building Systems för hela 45 procent av koncernens resultat under fjärde kvartalet. Det visar på de faktorer som denna typ av projektaffär påverkas av, med kraftiga fluktuationer från kvartal till kvartal. Vi har vidtagit ytterligare åtgärder under kvartalet för att förbättra kostnadsstrukturen och öka marknadsdiversifieringen inom Building Systems, på den positiva sidan ser vi också att orderingången och orderboken för 2015 utvecklas positivt”, skriver vd Anders Berg.

”Division Building Systems har sedan flera år en stor exponering mot Ryssland, samt även Vitryssland. En generell oro på dessa marknader i samverkan med den kraftiga försvagningen av rubeln har under kvartalet påverkat försäljningen och resultatet negativt”, uppger bolaget i pressmeddelandet.

Svårigheter med finansiering i kundledet under kvartalet har även medfört att planerade projekt och leveranser förskjutits på framtiden, påpekar bolaget. Den svaga rubeln har dessutom inneburit en ofördelaktig värdering av leverantörsskulder vilket tillsammans med den svaga försäljningen påverkat resultatet negativt.

”Motsvarande kvartal föregående år redovisade Building Systems synnerligen starka siffror avseende resultat och en god försäljningstillväxt till följd av ett antal framgångsrika projekt i framförallt Ryssland och Vitryssland. Därtill erhölls etableringsbidrag för produktionsenheten i Yaroslavl. Sammantaget genererade detta en rörelsemarginal på 22 procent för fjärde kvartalet 2013, vilket gör jämförelsen ännu mer kontrasterande.”

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.