Lista: Börsens dyraste och billigaste aktier – Embracer och Sinch tar plats

Affärsvärlden har sållat ut börsens dyrgripar – och de billigaste aktierna just nu, enligt analytikernas estimat. Flera småspararfavoriter finns i topp både bland börsens högsta och lägsta P/E-tal.
Lista: Börsens dyraste och billigaste aktier – Embracer och Sinch tar plats - sinch2
Foto: TT

En vanlig måttstock på om en aktie är köpvärd eller inte är P/E-talet, som visar priset på en aktie i relation till bolagets förväntade vinst per aktie. Afv har sållat fram de högsta och lägsta P/E-talen på svenska börser, enligt analytikernas vinstestimat i databasen Factset. Kalkylerna baseras på prognoser för 2023-års vinster och med i sammanställningen finns bolag som har fem eller fler estimat.

Dyrgriparna

Toppar listan över de dyraste börsbolagen gör medicinteknikbolaget Xvivo. Analytikernas konsensus landar på 74 i P/E-tal. På andra plats kommer Mips, som nyligen rasade på rapport. Resultatet för hjälmsäkerhetsbolaget dök med 66% i tredje kvartalet. Trea på listan över dyrgripar är värmepumpsbolaget Nibe, som föll tungt i oktober på en blankarrapport.

Lågt p/e i småspararfavoriter

På listan över bolagen med lägst P/E-tal toppar Lundinsfärens oljebolag International Petroleum. Bolaget bildades genom en avknoppning från Lundin Petroleum (idag Lundin Energy) 2017. Analytikernas konsensus landar på 4,1 i P/E-tal.

Näst på topplistan är bostadsutvecklaren Bonava som tappat 60% av sitt börsvärde i år. Tredje platsen över de lägst värderade bolagen intas av inkassobolaget Intrum. Affärsvärldens analyschef Daniel Svensson lyfte nyligen fram Intrum som ett exempel på ett bolag som ”värderas lågt på börsen trots historiskt facit av bra konjunkturtålighet”.

På topplistan över lågvärderade bolag finns också flera småspararfavoriter som Embracer, Sinch och SBB.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets