Lugn börsöppning väntas

Stockholmsbörsen ser ut att inleda tisdagen med avvaktande handel runt nollstrecket.

New York-börserna backade något på måndagen i väntan på större händelser senare under veckan och de asiatiska börserna uppvisade mindre rörelser på tisdagen.

Vid klockan 08.30 pekade de europeiska terminerna i Frankfurt och Paris på en öppning ner omkring 0,1-0,2 procent. Handeln hos IG-markets indikerade en öppning omkring oförändrat med negativ tendens för Stockholmsbörsens OMXS30-index.

Under natten visade kinesiska statistik att KPI-inflationen var något högre i november jämfört med vad analytikerna hade räknat med. Den asiatiska börshandeln präglades dock framförallt av nervositet inför den tulldeadline som rycker allt närmare, och som innebär att USA på söndag kan komma att införa ytterligare tullar mot Kina.

”Helvetet kan braka loss om tullarna inte skjuts på framtiden”, sade en analytiker till Bloomberg News.

I USA enades Trump-administrationen och demokraterna på måndagskvällen om ett preliminärt USMCA, som är det omförhandlade nordamerikanska handelsavtal som ska ersätta Nafta.

På hemmaplan väntas läget för Sveriges teknikindustri att fortsätta försvagas under fjärde kvartalet, visar Teknikföretagens konjunkturbarometer för det fjärde kvartalet, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av. Även för den svenska klädhandeln fortsätter det att gå tungt och försäljning sjönk med 3,2 procent i november, mätt i löpande priser, jämfört med samma månad föregående år.

Bland de svenska bolagsnyheterna syntes Nent som ska genomföra besparingsåtgärder som ska ge 250 miljoner kronor i besparingar. Åtgärderna ska ”kompensera för motvinden från en starkare dollar” samt möjliggöra för fortsatta investeringar i expansionen av streamingtjänsten Viaplay. I samband med dessa åtgärder tar bolaget engångskostnader om 700 miljoner kronor i det fjärde kvartalet.

Problemtyngda Swedbanks vd, Jens Henriksson, tänker anlita en extern finanskonsultfirma för att genomföra en genomlysning av bankens interna kultur, rapporterar Dagens industri. Bankens nya vd vill ta reda på om huruvida banken lever upp till sina egna värderingar och om det finns organisationsbubblor där kulturen är sämre.

Bland morgonens rekommendationer har Nordea sänt sitt värderingintervall (fair valuation range) för Moberg Pharma till 23-27 kronor per aktie, från 44-54 kronor per aktie, efter de fas 3-resultat för MOB-015 som offentliggjordes på måndagen. Aktien rekordrasade närmare 50 procent på måndagen efter studieresultaten som är förbryllande enligt Nordea. Även Moberg Pharmas vd Anna Ljung uppger för Di att resultaten är förvånande. Hon tycker dock att kursraset är ”orättvist”.

ABB har fått en höjd rekommendation från UBS till köp från tidigare neutral, rapporterade Bloomberg utan att ange någon riktkurs.

På tisdagen är det handelspremiär på Nasdaq First North för förrådsuthyrningsföretaget 24 Storage. Den nyemission på 100 miljoner kronor som bolaget gjorde inför noteringen blev kraftigt övertecknad, enligt bolaget. Teckningskursen var 47 kronor per aktie.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.